Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Παθήσεις κροταφογναθικής άρθρωσης: Ποια είναι τα συμπτώματα

Παθήσεις κροταφογναθικής άρθρωσης: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η κροταφογναθική άρθρωση συνδέει το οστό της άνω γνάθου με το αντίστοιχο της κάτω γνάθου, εξυπηρετώντας πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την ομιλία και τη μάσηση, αλλά και τα αντανακλαστικά της κατάποσης και του χασμουρητού.

Για τη φυσιολογική κίνηση της γνάθου οι κροταφογναθικές αρθρώσεις πρέπει να δουλεύουν συγχρονισμένα. Αν η κίνηση και των δύο αρθρώσεων δεν είναι συντονισμένη, ο δίσκος που διαχωρίζει την κάτω γνάθο από το κρανίο μπορεί να φύγει από τη θέση του προκαλώντας δυσλειτουργία της γνάθου. Αν το στόμα σας ανοίξει γρήγορα με βία ή πάρα πολύ, η γνάθος μπορεί να εξαρθρωθεί.

Παθήσεις

Οι κροταφογναθικές αρθρώσεις είναι ευάλωτες σε διάφορες παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες  φλεγμονές.

Μπορεί επίσης να πονούν λόγω άλλων αιτίων όπως είναι οι φθορές, η πίεση, η κακή σύγκλειση και η κακή εφαρμογή οδοντικών συσκευών, π.χ. σιδεράκια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν όγκοι σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί άνθρωποι σφίγγουν το σαγόνι τους ή τρίβουν τα δόντια τους λόγω άγχους. Επειδή αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κοιμούνται, οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται.

Η υπερβολική χρήση της κροταφογναθικής άρθρωσης και των υποστηρικτικών μυών μπορεί να προκαλεί πόνο στη γνάθο και πονοκέφαλο, όταν σηκώνεστε το πρωί. Ο πόνος που σχετίζεται με τις παθήσεις των κροταφογναθικών μπορεί να κυμαίνεται από μικρός μέχρι σοβαρός και η κατάσταση μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Συμπτώματα

-Ευαισθησία των μυών της γνάθου
-Βουβός πόνος μπροστά από το αφτί
-Ένας ήχος κλικ ή αίσθηση τριψίματος, όταν ανοίγετε το στόμα ή όταν μασάτε
-Κλείδωμα της άρθρωσης, που δυσκολεύει το άνοιγμα ή κλείσιμο του στόματος
-Πονοκέφαλος

Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος μπορεί να ακροαστεί για τυχόν ήχους που κάνει το σαγόνι σας και να παρατηρήσει το εύρος κίνησής του.

Η σύγκλεισή σας μπορεί να αποκαλύψει διαταραχές στην ευθυγράμμιση των δοντιών και στην κίνηση της γνάθου.

Επίσης ένα ογκώδες σφράγισμα, ένα στραβό δόντι, ένα μετατοπισμένο δόντι εξαιτίας παλιότερης απώλειας κάποιων άλλων δοντιών ή κάποια συγκεκριμένα κληρονομικά χαρακτηριστικά, μπορεί να ευθύνονται για την κακή ευθυγράμμιση και τον πόνο.

Η ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να ελέγξει τις διαταραχές.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος θα σας συστήσει μία ή περισσότερες από τις εξής:

-Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
-Οδοντική θεραπεία
-Μασελάκι
-Προστασία για τον ύπνο
-Εγχείρηση

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr