.Για τον καθηγητή φιλοσοφίας Justin Clardy η μονογαμία δεν είναι μονόδρομος. Οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν εξίσου σημαντικά οφέλη από τις πολυγαμικές σχέσεις.
Υπάρχει, τελικά, αυτό το μοναδικό, άλλο μας μισό στον κόσμο; Εκείνος ο ένας άνθρωπος που θα μας ταιριάξει απόλυτα και μαζί του θα μπορέσουμε να πορευτούμε για όλη μας τη ζωή, κάνοντας από κοινού πράξη τα όνειρά μας; Εκείνος που θα μας συμπληρώνει και θα μας ολοκληρώνει; Ή μήπως δεν είναι απαραίτητο να ψάχνουμε τα πάντα σε έναν και μόνο άνθρωπο;
Πόσο καιρό χρειάζεται ένας άνδρας να ξεπεράσει τον χωρισμό;
Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει ο Justin Clardy, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara, σύμφωνα με τον οποίο ένας πολυγαμικός άνθρωπος μπορεί τελικά να αντλήσει τα ίδια φυσικά και συναισθηματικά οφέλη με κάποιον που συμμετέχει σε μια μονογαμική σχέση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολυγαμικές σχέσεις φαίνεται να υπερτερούν.
Ο δρ. Clardy εξηγεί ότι οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν τη μονογαμία ως την «ιδανική» μορφή ρομαντικής αγάπης, ενώ οι πολυγαμικοί άνθρωποι εξακολουθούν να φέρουν ένα κοινωνικό στίγμα, να κατακρίνονται και να αντιμετωπίζονται μεροληπτικά εξαιτίας των επιλογών τους στην προσωπική ζωή.
Η αντιμετώπιση αυτή ξεκινά από την παιδική ηλικία, με τα μηνύματα που μεταδίδονται μέσω βιβλίων, ταινιών και άλλων μέσων ψυχαγωγίας να προωθούν την ιδέα του «άλλου μισού», της μιας, μοναδικής, ιδανικής και παντοτινής αγάπης. Όλο αυτό ενισχύεται και στην ενήλικη φάση της ζωής, με τις κυβερνήσεις να προσφέρουν οικονομικά, νομικά, ακόμη και κοινωνικά κίνητρα σε παντρεμένα ζευγάρια.
Αν της ρίχνεις τριάντα πόντους τότε αυτές οι στάσεις είναι η μόνη σου ελπίδα
Στο βιβλίο του, ο καθηγητής Clardy εξηγεί ότι υπάρχει, επιπλέον, μια θεωρία που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έγιναν μονογαμικοί λόγω της πρόσθετης φροντίδας που χρειάζονται τα νεογέννητα μωρά, εξαιτίας της μικρότερης περιόδου κύησης, συγκριτικά με άλλα θηλαστικά. «Άλλοι μπορεί να βλέπουν τη μονογαμία ως ηθική εντολή που δόθηκε από τον Θεό», προσθέτει ο ίδιος.
Κι όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι άνθρωποι που συνειδητά επιλέγουν να συμμετέχουν σε μη μονογαμικές σχέσεις είναι τελικά περισσότεροι απ’ όσοι πιστεύαμε και αποδεικνύεται ότι μπορούν να αντλήσουν εξίσου σημαντικά οφέλη με εκείνους που επιλέγουν τις μονογαμικές σχέσεις.
Πηγή