Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Έκθεση σε διοξίνες: Οι επιπτώσεις στο θυρεοειδή

Η έκθεση σε διοξίνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας (ENDO 2023) στο Σικάγο.

Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά τοξικές ενώσεις που παράγονται κυρίως από τη βιομηχανία και η παραμονή τους στο περιβάλλον συνιστά λόγο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Παράγονται μέσω μιας σειράς διαδικασιών αποτέφρωσης, συμπεριλαμβανομένης της καύσης απορριμμάτων. Μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα κατά τη διάρκεια φυσικών διεργασιών, όπως οι δασικές πυρκαγιές και ηφαίστεια.

Οι αυστηροί ρυθμιστικοί έλεγχοι στις κύριες βιομηχανικές πηγές διοξινών, έχουν μειώσει σημαντικά τις εκπομπές τους.

Σήμερα οι άνθρωποι εκτίθενται σε διοξίνες κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ζωικής προέλευσης, που έχουν μολυνθεί από αυτές τις χημικές ουσίες.

Οι διοξίνες απορροφώνται και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα. Πάνω από το 90% της ανθρώπινης έκθεσης γίνεται μέσω των τροφίμων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες, στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και μπορεί να έχει μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Προηγούμενες μελέτες για τη σχέσης της έκθεσης σε διοξίνες και της λειτουργίας του θυρεοειδούς, έδωσαν ασαφή αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ερευνητή στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Cheng Han.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές στατιστικές μεθόδους για να διερευνήσουν τις συνδυασμένες επιδράσεις 20 περιβαλλοντικών διοξινών στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) από το 2007 έως το 2010.

Συνολικά μετρήθηκαν 20 διοξίνες και τα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα 2.818 ενηλίκων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διοξίνες συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλή TSH. Τα υψηλά επίπεδα TSH δείχνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη.

Πηγή: news-medical.net


Πηγή