Ο κόφτης στα posts που μπορεί να διαβάσει ο κάθε χρήστης μοιάζει με πυροβολισμό στα πόδια για τον Elon Musk και όλοι απορούν για το τι σκέφτεται.
Η μόνιμη επωδός για ότι παράλογο κάνει ο Elon Musk στις επιχειρηματικές του κινήσεις, είναι ότι αυτός ξέρει τι κάνει, τουλάχιστον ξέρει καλύτερα από όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν ξέρουμε που παν τα τέσσερα και δεν πρόκειται να καταφέρουμε ποτέ να αποκτήσουμε τα πλούτη του. Οκ, αυτή η δικαιολόγηση, όσο ρηχή κι αν είναι, έχει μια σοβαρή λογική από πίσω της και σε ό,τι αφορά την Tesla και την SpaceX του βγαίνει κάποια στιγμή. Όχι στο Twitter όμως.
Στο νέο επεισόδιο της σειράς «χαλάω το νέο μου παιχνίδι», ο Elon Musk πρώτα μπάναρε από το μέσο όσους δεν έχουν λογαριασμό και συνήθιζαν να διαβάζουν τα tweets σαν το feed κάποιου site. Αυτό δεν είναι τελείως παράλογο, ίσως έτσι τους αναγκάσει να φτιάξουν λογαριασμό και τελικά το Twitter να δει και πάλι τους χρήστες του να αυξάνονται. Αλλά επειδή ο αυτοκαταστροφικός σε ό,τι αφορά αυτό και μόνο το επενδυτικό εγχείρημα κροίσος, αποφάσισε να το δυναμιτίσει στο καπάκι βάζοντας όριο στα πόσα tweets μπορεί να διαβάσει μέσα στη μέρα ένας χρήστης.
600 tweets τη μέρα για τους τζαμπατζήδες και 6.000 για όσους πληρώνουν συνδρομή είναι η νέα πολιτική του Elon Musk για ορθή χρήση του μέσου. Λέγοντας ορθή χρήση, το αφεντικό εννοεί ότι οι servers δεν είναι και στα πολύ καλά τους και είναι δύσκολη η διαχείριση όλων αυτών των δεδομένων που πηγαινοέρχονται. Βέβαια αν δεν είχε απολύσει τόσο κόσμο που είχε σαν δουλειά τη διαχείριση των δεδομένων ίσως να μην είχε αυτά τα προβλήματα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο παράδοξο.
Όπως ήταν φυσικό, η εξαγγελία του μέτρου πυροδότησε αντιδράσεις μιας και το Twitter είναι και εργαλείο δουλειάς για πολύ κόσμο. O CEO υποχρεώθηκε σε δύο αυξήσεις των ορίων για την ημερήσια ανάγνωση tweets και κάπως έτσι φτάσαμε την Κυριακή στα 10.000 για όσους έχουν συνδρομή με μπλε τικ, 1.000 για τους δωρεάν χρήστες και μόλις 500 για όσους κάνουν τώρα δωρεάν λογαριασμό και θα πρέπει να περιμένουν να «παλιώσουν» για να φτάσουν τα 1.000.
Η λελογισμένη χρήση των SoMe είναι μεγάλο ζήτημα, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες και στο περιεχόμενο με βίντεο, αλλά στο Twitter που είναι κυρίως κείμενο και πληροφορία δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και αφορά καθαρά τις αδυναμίες του μέσου να ανταποκριθεί στο κοινό του μετά από μια σειρά τουλάχιστον αμφιλεγόμενων κινήσεων του Musk, οι οποίες ακολουθούνται από επίσης αμφιλεγόμενες διορθωτικές κινήσεις.
Εκτός από το άφθονο τρολάρισμα που προκάλεσε ο «κόφτης» των tweets, ανέκυψαν και πιο σοβαροί προβληματισμοί. Για παράδειγμα τι έχουν να πουν οι διαφημιζόμενοι στο μέσο όταν μπαίνει όριο στη χρήση του; Στην προσπάθειά του να μειώσει το λειτουργικό κόστος του Twitter, κάθε μέτρο που λαμβάνεται προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία στο μέσο και μοιάζει με ένα καθοδικό σπιράλ που δεν χάνει τη φόρα του προς τα κάτω. Τι να σκέφτεται άραγε ο Elon Musk;
Πηγή