Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Τροφές με αντιοξειδωτικά για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Διανύουμε τις πιο θερμές μέρες του χρόνου και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στην παραλία και να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη υγεία, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η έκθεση σε αυτόν όμως, πρέπει να γίνεται με προσοχή, σε συγκεκριμένες ώρες και
πάντα με χρήση αντηλιακής προστασίας, καθώς εγκυμονεί κινδύνους, με πιο σοβαρό τον καρκίνο του δέρματος.

Ο ήλιος μας βοηθά να συνθέσουμε την πολύτιμη βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και
αποτελεί ζητούμενο για την προστασία μας από ιούς.

Η χρήση αντηλιακών είναι απαραίτητη για την προστασία από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία αλλά δεν επιτρέπει τη σύνθεση βιταμίνης D.

Εδώ έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο η διατροφή και συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε συνδυασμό με ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου».

Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα αντιοξειδωτικά δημιουργούν μία «προστατευτική ασπίδα», αντίστοιχη με αυτή που προσφέρουν τα αντηλιακά.

Ίσως να είναι και καλύτερη, αφού επιτρέπει τη δράση ενδογενών μηχανισμών όπως την παραγωγής μελανίνης – της καφέ χρωστικής που παράγεται από τα μελανοκύτταρα στη βασική στιβάδα του δέρματος, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τον ήλιο. Αντίθετα, τα αντηλιακά αναστέλλουν την παραγωγή μελανίνης από τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Εννοείται ότι δεν συστήνεται η διακοπή της χρήσης τους, ιδιαίτερα στις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Συστήνεται, όμως, η υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών επιλογών, για τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η λίστα τροφίμων που μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει ποικιλία πρωτογενών τροφίμων, που δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, όπως:

Ταχίνι και σουσάμι

Τόσο το σουσάμι όσο και το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) έχουν ξεχωριστή γεύση και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα φυτοσυστατικά, όπως η σησαμίνη, έχουν αποδεδειγμένη δράση στην επιδερμίδα. Καταναλώστε τα καθημερινά στο πρωινό, στα σνακ και
τις σαλάτες.

Κόκκινες πιπεριές, καρότα, ντομάτες

Περιέχουν ασταξανθίνη και λυκοπένιο, ουσίες με πολύ ισχυρή
αντιοξειδωτική δράση.

Λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, αυγά, γάλα, γιαούρτι, σπανάκι

Περιέχουν γλουταθειόνη, το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού, και θείο. Η γλουταθειόνη καταστρέφεται εύκολα, τόσο κατά την επεξεργασία των τροφίμων, όσο και από τα γαστρικά οξέα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ωστόσο
ενδογενή παραγωγή από σελήνιο, θείο και βιταμίνη D.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, σκόρδο και κρεμμύδι

Περιέχουν κουερσετίνη, ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.


Πηγή