Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Παιδική παχυσαρκία και υπνική άπνοια: Μια επικίνδυνη σχέση

Η παιδική παχυσαρκία είναι ανησυχητική για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η σοβαρότητα της διαταραχής ύπνου, γνωστής ως αποφρακτική υπνική άπνοια.

Νέα μελέτη εξέτασε τον ρόλο της παχυσαρκίας στην αποφρακτική υπνική άπνοια στα παιδιά.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία παίζει ρόλο στην πάθηση και στις σχετικές με αυτή επιπτώσεις στη σκέψη και τη μνήμη, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τα προβλήματα συμπεριφοράς, την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την υγεία της καρδιάς.

«Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση που επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες. Με τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας όμως, διαπιστώνουμε αύξηση των παιδιατρικών ασθενών με υπνική άπνοια», δήλωσε ο Δρ. Romaine Johnson, παιδοωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και η προχωρημένη ηλικία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου και ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας».

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών που διαταράσσουν την αναπνοή και τον ύπνο.

Για τη διάγνωσή της χρησιμοποιείται μια εξέταση που λέγεται πολυυπνογραφία. Πρόκειται για ολονύκτια καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων, των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και των ρυθμών της καρδιάς και της αναπνοής.

Η παραδοσιακή θεραπεία για τα παιδιά είναι η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και των αμυγδαλών. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά συνεχίζουν να έχουν αποφρακτική άπνοια και μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 249 παιδιών ηλικίας 18 ετών και κάτω, τα οποία είχαν υποβληθεί σε πολυυπνογραφία και αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση, η φτώχεια, η απασχόληση και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία, δεν προέβλεπαν τη σοβαρότητα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου ή τα μετεγχειρητικά συμπτώματα. Βρήκαν όμως μια σχέση μεταξύ της σοβαρής άπνοιας και της παχυσαρκίας, σχέση που επηρέαζε συχνότερα τους έφηβους.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνικοοικονομική κατάσταση διασταυρώνεται με την παιδιατρική αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα κοινωνικά μειονεκτήματα μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τις συνέπειες της κακής ποιότητας ύπνου», είπε ο Johnson. «Τα παιδιά που βιώνουν και τα δύο μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Laryngoscope Investigative Otolaryngology.


Πηγή