Όσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, τόσο περισσότερες βλάβες μπορούμε να προκαλέσουμε.
Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ προτείνουν η ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας. Για τον μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γραμμ.
Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:
-1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γραμμ. ζάχαρης.
-2 μήλα έχουν 46 γραμμ. ζάχαρης.
-1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γραμμ. ζάχαρης.
-1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola έχει 39 γραμμ. ζάχαρης.
-2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γραμμ. ζάχαρης.
Πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση της τερηδόνας
-Πριν καταναλώσετε οτιδήποτε, αναρωτηθείτε αν έχετε καταναλώσει περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης σήμερα.
-Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά τη κατανάλωση ζάχαρης.
-Βουρτσίστε τα δόντια σας με το σωστό τρόπο ώστε να αφαιρεθεί η μικροβιακή πλάκα. Βεβαιωθείτε ότι το βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά και ότι η οδοντόβουρτσα φτάνει ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.
-Συνειδητοποιήστε ότι τα δόντια σας έχουν ιδιαίτερη αξία και για τη γενική σας υγεία και αλλάξτε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε. Φανταστείτε ότι όπως αφιερώνεται χρόνο μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας και φροντίζοντας το δέρμα και τα μαλλιά σας, το ίδιο μπορείτε και θα πρέπει να κάνετε και με τα δόντια σας.
-Φροντίστε τα δόντια σας πριν να είναι πολύ αργά. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να εκτιμήσει και να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο που έχετε να αναπτύξετε τερηδόνα, μάθετε πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε προληπτικά και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσετε την τερηδόνα, πριν αυτή εμφανιστεί.
Πηγή: onmed.gr