Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Λιπαρότητα και ακμή: Τι πρέπει να προσέχετε

Λιπαρότητα και ακμή: Τι πρέπει να προσέχετε

Η ακμή δεν είναι κάτι που ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους αλλά και πολλούς ενήλικες και ειδικά γυναίκες.

Πάνω από μία στις πέντε γυναίκες αντιμετωπίζουν δερματοπάθεια μετά τα 25 ή και τα 35 τους χρόνια, ακόμη κι αν δεν είχαν βγάλει ούτε ένα σπυράκι στην εφηβεία.

Ειδικά, αν ανήκετε στις γυναίκες με λιπαρή επιδερμίδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε πολύ συχνά προβλήματα ακμής στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι).

Θα έχετε παρατηρήσει κιόλας ότι κάθε φορά που φοράτε μία πούδρα ή κάποιο άλλο καλυπτικό προϊόν, η λιπαρότητα αυξάνεται κι έτσι την επόμενη μέρα έχετε περισσότερα ενοχλητικά σπυράκια.

bigstock Teenager Problem Skin Care W 10973117

Τι πρέπει να προσέχετε

-Ο πρώτος κανόνας στην αντιμετώπιση της ακμής ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας: μην σπάτε τα σπυράκια, διότι δημιουργείτε συνθήκες μόλυνσης και δημιουργίας ουλής.

-Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αρχίσετε να ρυθμίζετε τη λιπαρότητα της επιδερμίδας σας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα, που θα σας προτείνει ο/η δερματολόγος ή η αισθητικός σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε καλλυντικά που δεν είναι oil-free, ενώ καλό είναι να δίνετε μεγάλη προσοχή στα συστατικά που περιέχουν οι ενυδατικές κρέμες, οι lotion και τα προϊόντα καθαρισμού, που εφαρμόζετε καθημερινά.

-Στις βαριές περιπτώσεις ακμής μπορεί να χορηγηθεί συστηματική θεραπεία, δηλαδή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αντιβιοτικά αλλά και ειδικά φάρμακα για την ακμή, τα ρετινοειδή, τα οποία πάντως αντενδείκνυνται στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή προσπαθούν να μείνουν, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

-Για την αντιμετώπιση της ακμής χρησιμοποιούνται επίσης λέιζερ ή η πιο εξελιγμένη φωτοδυναμική θεραπεία. Η θεραπεία με λέιζερ μειώνει κυρίως την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή που προκαλεί το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στα σπυράκια. Η φωτοδυναμική θεραπεία καταπολεμά την φλεγμονή και το βακτήριο της ακμής (λέγεται προπιονοβακτηρίδιο) το οποίο ουσιαστικά ευθύνεται για το πύον που έχουν τα σπυράκια.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr