Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Βούρτσισμα δοντιών: Το λάθος που κάνετε και αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας

Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια που σχετίζεται με το βούρτσισμα των δοντιών.

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι κοινή πρακτική για τους περισσότερους από εμάς, αλλά ο οδοντίατρος Silviu Cartas προειδοποιεί τους ανθρώπους να σταματήσουν μία κοινή συνήθεια που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας, τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τερηδόνα, ενώ ένας στους τέσσερις δεν βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Η υγιεινή των δοντιών είναι το κλειδί για την πρόληψη της τερηδόνας.

«Οι άνθρωποι τείνουν να ξεπλένουν το στόμα τους μετά το βούρτσισμα. Αυτό όμως προκαλεί την απομάκρυνση του φθορίου από τα δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα ωφελήσει ενισχύοντας το σμάλτο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να φτύνετε την οδοντόκρεμα, να μην ξεπλένετε το στόμα και να αποφεύγετε τη χρήση στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα. Ο λόγος είναι ότι το στοματικό διάλυμα περιέχει λιγότερο φθόριο από την οδοντόκρεμα.

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνει ο οδοντίατρός σας» αναφέρει ο Silviu και προσθέτει: «Η οδοντόκρεμα έχει ενεργά συστατικά που χρειάζονται χρόνο για να απελευθερωθούν/προσκολληθούν στα δόντια. Το ξέπλυμα μετά το βούρτσισμα αφαιρεί αυτά τα συστατικά και τα οφέλη τους. Μία οδοντόκρεμα που δρα εναντίον των βακτηρίων και της τερηδόνας εναποθέτει ένα συγκολλητικό πολυμερές στα δόντια, που δρα ως προστατευτική ασπίδα. Το ξέβγαλμα αμέσως μετά το βούρτσισμα το αραιώνει και τελικά το αφαιρεί. Το στοματικό διάλυμα έχει συνήθως χαμηλότερη συγκέντρωση φθορίου από την οδοντόκρεμα. Επομένως, θα αραιώσει τη συγκέντρωση φθορίου στο στόμα εάν χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το βούρτσισμα».

Ο οδοντίατρος προειδοποιεί τους γονείς ότι το στοματικό διάλυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά πριν την ηλικία των έξι ετών λόγω του κινδύνου κατάποσης.

«Για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο τερηδόνας, το ξέπλυμα θα πρέπει να επιβλέπεται, εφόσον ο οδοντίατρος τους έχει συστήσει τη χρήση συγκεκριμένου στοματικού διαλύματος», είπε.

Ο Silviu δίνει μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Αλλαγή οδοντόβουρτσας

Είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας για αποτελεσματικό καθαρισμό. Σε μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα επιβλαβή βακτήρια.

Ο ειδικός προτείνει να παρακολουθείτε τη φθορά των τριχών και να την αλλάζετε μόλις αρχίζουν να αλλοιώνονται.

Στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες συνιστά την αλλαγή κεφαλής κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, αν και οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Οδοντικό νήμα

Η χρήση νήματος για τον μεσοδόντιο καθαρισμό συμπληρώνει το κανονικό βούρτσισμα, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στο βούρτσισμα.

Ο συνδυασμός των δύο διασφαλίζει ότι καλύπτετε μεγαλύτερη επιφάνεια των δοντιών σας, μειώνοντας τη μακροχρόνια δράση των οξέων σε κρυφές επιφάνειες.

Αποθήκευση της οδοντόβουρτσας

Ο οδοντίατρος τονίζει ότι η καθαρισμός της λεκάνης όταν πατάτε το καζανάκι μπορεί να διασπείρει μικρόβια στον αέρα.

Συνιστά να κρατάτε τη βάση της οδοντόβουρτσάς σας μακριά από την τουαλέτα και τον νιπτήρα για να μειώσετε τον αριθμό των βακτηρίων που μπορεί να προσκολληθούν πάνω τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδοντόβουρτσες που φυλάσσονται στο μπάνιο έχουν ίχνη περιττωμάτων πάνω τους.

Διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις βλαβερές επιπτώσεις των οξέων που έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας. Κάποια τρόφιμα μπορούν να εξουδετερώσουν τα οξέα στο στόμα σας.

Πηγή: mirror.co.uk


Πηγή