Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024
Υπογράφηκε συμφωνία αθλητικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος

Υπογράφηκε συμφωνία αθλητικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος

Ο Σ. Κοντονής ευχήθηκε το 2016 να τεθεί τέρμα στην κατοχή της Κύπρου

Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας διετούς διάρκειας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ελλάδας υπέγραψαν σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, και η πρόεδρος του ΚΟΑ, δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα.

Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου χαιρέτισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις και στον αθλητικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου». Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστας Καδής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, και εκπρόσωποι της αθλητικής οικογένειας της Κύπρου.

Ο Έλληνας υφυπουργός επεσήμανε ότι προβλήματα, όπως η βία στους αγωνιστικούς χώρους, η διαφθορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η φαρμακοδιέγερση είναι διεθνή και η αντιμετώπισή τους πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης δήλωσε ότι στα θέματα αυτά υπάρχει ταυτότητα απόψεων Ελλάδας-Κύπρου. Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στους αθλητικούς και αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών, σημείωσε ότι στο παρελθόν Κύπριοι αθλητές, με εξαιρετικές επιδόσεις, κόσμησαν τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υφυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι μεταφέρει το χαιρετισμό της ελληνικής Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η έγνοια και το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο είναι συνεχής και θα παραμείνουν μέχρι την τελική επίλυση του εθνικού προβλήματος», δήλωσε. Επίσης, ευχήθηκε το 2016 να είναι το έτος «που θα θέσει τέρμα στην κατοχή του μισού νησιού από τον τουρκικό στρατό, θα θέσει τέρμα σε ένα αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων, το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες και θα δώσει τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι του κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συγκροτούνται πολιτικές οργανώσεις οι οποίες εξωραΐζουν το τυραννικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, όπως επίσης και την κατάσταση του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την κατοχή, προσπαθώντας να αποδώσουν ευθύνες όχι σ’ αυτούς που άνοιξαν την πόρτα στον Αττίλα και οδήγησαν στην κατοχή, αλλά σε άλλους. «Στην Ελλάδα μια νεοναζιστική συμμορία, η οποία ευρίσκεται εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου προσπαθεί να προπαγανδίζει αυτές τις ανιστόρητες απόψεις, μου κάνει όμως διπλή εντύπωση, που πληροφορούμαι, ότι ακόμη και στην Κύπρο υπάρχουν μιμητές τους», ανέφερε.

Από την πλευρά η κ. Χατζηστεφάνου τόνισε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον αθλητισμό και όχι μόνο, «γίνεται με καλή διάθεση, με αγάπη και πηγάζει μέσα από την καρδιά μας». Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΟΑ, το Πρωτόκολλο προβλέπει αθλητικές ανταλλαγές για προπονητικές κατασκηνώσεις (training camps), συμμετοχή σε θεσμοθετημένους και διεθνείς αγώνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα σε αθλήματα όπως το στίβο, τη σκοποβολή, το βόλεϊ, την άρση βαρών, την ποδηλασία, την πάλη, την τοξοβολία, την πυγμαχία, το μπάντμιντον και τις χιονοδρομίες. Σημείωσε ότι αθλητικές ανταλλαγές πέραν των πιο πάνω αθλημάτων μπορούν να πραγματοποιηθούν κατόπιν γραπτής συμφωνίας των δύο μερών.

Επίσης, έχει αναβαθμιστεί η πρόνοια που αφορά τους αθλητικούς συντάκτες.

Ο ΚΟΑ και η ΓΓΑ Ελλάδας έχουν συμφωνήσει ότι η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω και σε άλλους τομείς, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της προαγωγής της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό με έμφαση την κατάκτηση θέσεών τους σε κέντρα λήψεως αποφάσεων, της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους, της προώθησης του «ευ αγωνίζεσθαι», στον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρίες, στον αγώνα κατά της φαρμακοδιέγερσης, στην ισόρροπη υποστήριξη του πρωταθλητισμού και της άθλησης για όλους.

Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, έχει συμφωνηθεί η ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με την οργάνωση την ανάπτυξη και τις στρατηγικές μάρκετινγκ των προγραμμάτων «Αθλητισμός για όλους».

Σε διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα υπάρχει κοινή αντιμετώπιση ενώπιον διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μερική Διευρυμένη Συμφωνία Αθλητισμού (EPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και η WADA.

Ο Έλληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Ιωνά Νικολάου, με τον οποίο συζήτησε θέματα, που αφορούν την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.