Κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία «Poor things».
Ήταν το μεγάλο φαβορί από την αρχή του φεστιβάλ και το επιβεβαίωσε. Ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Poor things» και έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που το κατακτά. Έγραψε ιστορία. Ο μοναδικός που έδειχνε να τον απειλεί ήταν ο Ιάπωνας Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι με τη νέα του ταινία «Evil does not exist» αλλά τελικά κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα. Όταν ο έλληνας σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, την κριτική επιτροπή και φυσικά την Έμα Στόουν την οποία χαρακτήρισε «φανταστική και σπάνιο πλάσμα».
Φυσικά ο διεθνής Τύπος τον αποθεώνει και τα μεγάλα ξένα μέσα φιλοξενούν στα ρεπορτάζ τους τη μεγάλη του επιτυχία:
France 24
«Ο Έλληνας μάγος του περίεργου Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει το κορυφαίο βραβείο της Βενετίας». Με έναν κατάλογο περίεργων, σκοτεινών και προκλητικών ταινιών, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ευφάνταστους σκηνοθέτες του κόσμου, με το Φεστιβάλ Βενετίας να τον τιμάει με τον Χρυσό Λέοντα για το «Poor Things», μια φεμινιστική αναμόρφωση του μύθου του Φρανκενστάιν.
Γεννημένος στην Αθήνα τον Μάιο του 1973, ο Λάνθιμος πρωτοστάτησε σε μια ομάδα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών που ειδικεύονταν στο λεγόμενο «αλλόκοτο κύμα» που ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και χορευτικά βίντεο προτού κάνει το ντεμπούτο στη διεθνή σκηνή το 2009 με τον «Κυνόδοντα», μια ταινία για την κλειστοφοβική ζωή δύο αδερφών και ενός αδελφού που είχαν κλειστεί σε μια βίλα από τους δυσλειτουργικούς γονείς τους. «Απλώς κάναμε ό,τι διάολο έμπαινε στο κεφάλι μας», είπε ο Λάνθιμος για τα πρώτα του χρόνια ως σκηνοθέτης, θυμούμενος ότι δανειζόταν εξοπλισμό και σκηνικά και γυρίσματα σε σπίτια φίλων.
Γιώργος Λάνθιμος: Ο Έλληνας εικονοκλάστης που λατρεύει το Χόλυγουντ
Reuters
Το «Poor Things», μια γοτθική, σεξουαλική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το διάσημο βραβείο Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σάββατο.
Με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο, η ταινία βρετανικής παραγωγής ξεσήκωσε τους θεατές του φεστιβάλ με την τρελή ιστορία μιας γυναίκας που αναζωογονήθηκε μετά την αυτοκτονία από έναν τρελό γιατρό που αντικαθιστά τον εγκέφαλό της με αυτόν του αγέννητου μωρού της.
Τέλος το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Κέιλι Σπέινι για τον ρόλο της στην ταινία «Priscilla» που είναι βασισμένη στο βιβλίο της Πρισίλα Πρίσλεϊ “Ο Έλβις και εγώ”, και το βραβείο Αντρικής Ερμηνείας στον Πίτερ Σάρσγκαρντ για το «Memory».
Τι πραγματεύεται η ταινία
Η ‘Εμα Στόουν που είναι επίσης παραγωγός στην ταινία, υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μία νεαρή γυναίκα που επανέρχεται στη ζωή χάρη στον πανέξυπνο και ανορθόδοξο επιστήμονα που υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε. Πεινασμένη για την κοσμικότητα που της λείπει, το σκάει με τον Ντάνκαν Γουέντερμπουργκ (Ράφαλο), έναν διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια περιπέτεια σε όλες τις ηπείρους.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Αλασντάιρ Γκρέι. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνουν οι Ράμι Γιούσεφ, Τζέροντ Καρμάικλ και Κρίστοφερ Άμποτ.
Πηγή