Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Άγχος και κατάθλιψη: Πώς βοηθά στην αντιμετώπισή τους η άσκηση

Το να διατηρείται κανείς σε φόρμα, δεν βοηθά μόνο το σώμα του, αλλά και το μυαλό του, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι με καλύτερη φυσική κατάσταση, έχουν λιγότερη ανάγκη για φάρμακα που θεραπεύουν τις διαταραχές της διάθεσης, ανακάλυψαν Νορβηγοί ερευνητές.

«Διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας και νοσηλευτικής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ, Λίντα Έρνστσεν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας Trøndelag, η οποία έχει συγκεντρώσει δεδομένα υγείας από το 1984 για περισσότερους από 250.000 κατοίκους αυτής της νορβηγικής κομητείας.

Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες από το Νορβηγικό Μητρώο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Σε προηγούμενη μελέτη, η Ernstsen και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν σε καλή φυσική κατάσταση είχαν χαμηλότερο επιπολασμό συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 10 ετών. Εκείνη η μελέτη ωστόσο, δεν κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με το άγχος.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση φαρμάκων για την κατάθλιψη και το άγχος.

Διαπίστωσαν ότι το να είναι κάποιος σε καλή φυσική κατάσταση τον βοηθά ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του, κάποιοι άνθρωποι ωστόσο αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη από την άσκηση από άλλους.

«Διαπιστώνουμε ότι στους άνδρες η επίδραση της άσκησης είναι μεγαλύτερη από ότι στις γυναίκες. Οι συσχετισμοί είναι επίσης λιγότερο σαφείς για τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Ernstsen.

Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι ηλικιωμένοι όμως, είχαν ένα ψυχικό όφελος από την άσκηση.

Για να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σχέση φυσικής κατάστασης και ψυχικής υγείας, οι ερευνητές απέκλεισαν όποιον είχε πάρει φάρμακα για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης πριν από την παρακολούθησή του, καθώς και για τρεις μήνες μετά.

Οι ερευνητές γνώριζαν ποια φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί, αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν οι άνθρωποι είχαν λάβει τα φάρμακά τους.

«Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στους οποίους συνταγογραφούνται φάρμακα, έχουν περισσότερα συμπτώματα από εκείνους που δεν επισκέπτονται γιατρό», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, Audun Havnen.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορείτε να επιτύχετε ένα προστατευτικό αποτέλεσμα βελτιώνοντας τη φυσική σας κατάσταση από κακή σε μέτρια, επομένως οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι ευεργετική», είπε ο Havnen.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι σε βαθμό που να λαχανιάζουν και να ιδρώνουν, εάν θέλουν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Εάν δεν έχουν χρόνο, μια άλλη επιλογή είναι να κάνουν 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα ή συνδυασμό μέτριας και υψηλής έντασης προπόνηση.

«Η έρευνα ενισχύει τη διαπίστωση ότι κάθε λεπτό σωματικής δραστηριότητας μετράει», είπε ο Ernstsen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.


Πηγή