Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, είναι τα θεσπέσια γλυκά της, όπως τα τρίγωνα, κάτι που φαίνεται πως αναγνωρίζεται διεθνώς.
Μάλιστα, ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκοπωλεία της συμπρωτεύουσας, που ειδικεύεται στα τρίγωνα Πανοράματος, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 150 καλύτερα στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα του με τα 150 θρυλικά γλυκοπωλεία στον κόσμο και ανάμεσά τους φιγουράρουν τα «Τρίγωνα Ελενίδης», που καταλαμβάνουν την 50ή θέση.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ιστορικό «Pastéis de Belém» στη Λισαβόνα, με το ομώνυμο παραδοσιακό γλυκό της Πορτογαλίας pastel de Belem ή pastel de nata.
Ψηλά στη λίστα φιγουράρουν εμβληματικά καφέ, όπως το Cafe Central στη Βιέννη (3η θέση) με το apfelstrudel, το Cafe Louvre στην Πράγα (11η θέση) με το sacher-torte, το New York Cafe στη Βουδαπέστη (32η θέση) με το νεοϋορκέζικο chocolate cake, το Les deux magots στο Παρίσι (43η θέση) με την tarte tatin, το Cafe de Flore επίσης στο Παρίσι (44η θέση) με το iconic κρουασάν κ.ά.
Μάλιστα, στα 150 πιο θρυλικά μέρη για επιδόρπιο συναντάμε και άλλα ελληνικά, όπως την μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά (θέση 57) και τον Κρίνο στην Αθήνα με τους αφράτους λουκουμάδες του (θέση 104).
Τρίγωνα Ελενίδης, γεμάτα γεύση και ιστορία
Τα τρίγωνα, που είναι ευρέως γνωστά και ως τρίγωνα Πανοράματος ή τρίγωνα Θεσσαλονίκης, πήραν το όνομά τους από το τριγωνικό σχήμα του γλυκίσματος σαν χωνάκι, που αποτελείται από τραγανό φύλλο κρούστας, γεμιστό με πλούσια κρέμα που στο τέλος σιροπιάζεται.
Η ιστορία του εμβληματικού γλυκοπωλείου της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1960. Ο Γιάννης Ελενίδης μοίραζε γάλα και έφτιαχνε ρυζόγαλο και κρέμες, μέχρι που το 1956 ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκίσματα από φύλλο κρούστας που τα γέμιζε με μια «μυστική» κρέμα, δικής του έμπνευσης.
Το φύλλο ήταν χειροποίητο, τα υλικά διαλεχτά, η συνταγή μοναδική. Έτσι γεννήθηκε το τρίγωνο. Με το μεράκι του ο Γιάννης Ελενίδης έκανε το τρίγωνο να αγαπηθεί από όλη τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να αποκτήσει φήμη που το έκανε να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ήταν το γλυκό που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως τρίγωνο Ελενίδη, χάρη στον δημιουργό του, και αργότερα να γίνει γνωστό ως τρίγωνο Πανοράματος, παίρνοντας το όνομα της περιοχής.
Αυτά τα παραδοσιακά τρίγωνα, με την ίδια ποιότητα και συνταγή, με αγνά και φρέσκα υλικά, υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα καταστήματα όπου ο Βαγγέλης και ο Κώστας, τα παιδιά του Γιάννη Ελενίδη, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, κρατώντας επτασφράγιστο το μυστικό που κάνει τα τρίγωνα στο εμβληματικό κόκκινο κουτί με τα καλλιγραφικά γράμματα να ξεχωρίζουν.
Τα «Τρίγωνα Ελενίδης» έχουν πλέον τρία καταστήματα, σε Πανόραμα, Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά, και, εκτός από τα εμβληματικά τρίγωνα, έχουν παράδοση σε μπακλαβά, κανταΐφι, προφιτερόλ αλλά και παγωτό.
Πηγή