Η παχυσαρκία μπορεί να εντείνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και να κάνει την ορμονοθεραπεία λιγότερο αποτελεσματική.
Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως με το 13% των ενηλίκων να θεωρούνται παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (15% έναντι 11%) και πιο διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2020, το 41,9% των ανθρώπων ηλικίας 20 ετών και πάνω, ήταν παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη τύπου 2, των αναπνευστικών παθήσεων και των μυοσκελετικών προβλημάτων.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας που στοχεύει την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η πενταετής μελέτη εξέτασε τα αρχεία υγείας 119 γυναικών που επισκέφθηκαν κλινική εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτές που είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 (ταξινομημένες ως παχύσαρκες) και όσες είχαν ΔΜΣ χαμηλότερο από 30. Ένας υγιής ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18 και 25.
Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς την ηλικία, τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και τη χρήση ορμονοθεραπείας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις), ουρογεννητικά/αιδοιοκολπικά συμπτώματα, διαταραχές της διάθεσης και μειωμένη λίμπιντο.
Η Δρ. Sherry Ross, γυναικολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: «Θεωρείται ότι οι παχύσαρκες γυναίκες βιώνουν περισσότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, επειδή ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως μονωτικό υλικό που παγιδεύει τη θερμότητα στο σώμα, δημιουργώντας επιπλέον θερμότητα. Άλλοι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, που συμβάλλουν σε πιο έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης».
Γιατί είναι λιγότερο αποτελεσματική η ορμονοθεραπεία
Οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μετά από συστηματική ή/και εντοπισμένη ορμονοθεραπεία σε σχέση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες.
«Παραμένει ασαφές εάν η ορμονοθεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε γυναίκες με παχυσαρκία συνολικά ή εάν η αναμενόμενη αποτελεσματικότητα μπορεί να επιτευχθεί με εναλλακτικό σχεδιασμό και οδούς χορήγησης. Η ερευνητική μας ομάδα εξετάζει ενεργά αυτόν τον τομέα για περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος. Οι γυναίκες με παχυσαρκία διατρέχουν επίσης κίνδυνο για πολλές παθήσεις που μπορεί να τις καθιστούν ακατάλληλες για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού. Υπάρχουν διαθέσιμες μη ορμονικές θεραπείες, ανάλογα με το σύμπτωμα που θέλει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Anita Pershad, από την Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια.
Μελέτες για τον μεταβολισμό των φαρμάκων στο ήπαρ που συγκρίνουν ενήλικες με υγιή ΔΜΣ και με αυξημένο ΔΜΣ, έχουν δείξει ότι η ποσότητα του κυκλοφορούντος φαρμάκου στο σώμα τους αλλάζει ανάλογα με τον ΔΜΣ. Η πλειονότητα των μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας πραγματοποιούνται σε γυναίκες με υγιή ΔΜΣ. Αυτό σημαίνει ότι η συνιστώμενη δοσολογία δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση του ΔΜΣ στον μεταβολισμό των φαρμάκων.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Πηγή: Medical News Today
Πηγή