Τετάρτη , 25 Δεκέμβριος 2024

Μπέικον από γαλοπούλα ή χοιρινό; Τι απαντάει διατροφολόγος

Είναι το μπέικον από γαλοπούλα πιο υγιεινό από το κλασικό μπέικον από χοιρινό;

Πολλοί ανησυχούν για θέματα υγείας που σχετίζονται με το συμβατικό μπέικον, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου που σχετίζεται με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Πολλοί υποθέτουν ότι το μπέικον γαλοπούλας είναι μια πιο υγιεινή επιλογή επειδή δεν είναι κόκκινο κρέας.

Η διατροφολόγος Cynthia Sass, από το health.com, αναλύει τις διαφορές τους.

Μπέικον από γαλοπούλα: Διατροφικά στοιχεία

Το μπέικον γαλοπούλας είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται συνδυάζοντας κιμά ή ψιλοκομμένη καπνιστή γαλοπούλα με καρυκεύματα, χρωστικές και συντηρητικά. Το μείγμα στη συνέχεια πλάθεται σε λωρίδες που μοιάζουν με μπέικον.

Επίσης, ορισμένα προϊόντα μπέικον γαλοπούλας μπορεί επίσης να περιέχουν και άλλα κρέατα, όπως χοιρινό. Επομένως φροντίστε να ελέγχετε την λίστα συστατικών.

Το μπέικον γαλοπούλας δεν διαφέρει πολύ από το συμβατικό μπέικον όσον αφορά το θρεπτικό του περιεχόμενο.

Μία φέτα μπέικον γαλοπούλας περιέχει:

  • Θερμίδες: 29,8
  • Λίπος: 2,1 γραμμάρια
  • Χοληστερόλη: 12,4 mg
  • Νάτριο: 164 mg
  • Υδατάνθρακες: <1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη 2,39 γραμμάρια

Το νάτριο σε μια φέτα μπέικον γαλοπούλας αντιστοιχεί περίπου στο 7% της μέγιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.

Συγκριτικά, η ίδια μερίδα χοιρινού μπέικον παρέχει περίπου:

  • 40 θερμίδες
  • 3 g λίπους
  • 3,5 g πρωτεΐνης
  • 0 υδατάνθρακες
  • 0 φυτικές ίνες και
  • 162 mg νατρίου

Η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το χοιρινό είναι κόκκινο κρέας και η γαλοπούλα όχι. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη δίνει στο κρέας το κόκκινο χρώμα του. Όσο περισσότερη μυοσφαιρίνη έχει ένα κρέας, τόσο πιο κόκκινο είναι. Αν και το χοιρινό μπορεί να στην όψη να φαίνεται λευκό κρέας μετά το μαγείρεμα, έχει περισσότερη μυοσφαιρίνη από το κοτόπουλο ή το ψάρι, επομένως εξακολουθεί να θεωρείται κόκκινο κρέας.

Επεξεργασμένο κρέας και κίνδυνος καρκίνου

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως καρκίνου του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφεύγετε την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων λόγω της συσχέτισής τους με τον καρκίνο. Αν και το μπέικον γαλοπούλας δεν είναι κόκκινο κρέας, εξακολουθεί να είναι επεξεργασμένο κρέας. Επομένως είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση και του μπέικον γαλοπούλας.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μερικές πιθανές αιτίες είναι:

  • Νιτρικά/νιτρώδη: Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις στον άνθρωπο.
  • Κάπνισμα του κρέατος: Η διαδικασία του καπνίσματος παράγει μια κατηγορία καρκινογόνων χημικών ουσιών, που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs).
  • Μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες: Αυτό μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ουσιών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), οι οποίες μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκινικών μεταλλάξεων.
  • Αιμικός σίδηρος: Βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο κόκκινο κρέας και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που καλύπτουν το παχύ έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτά τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του μπέικον γαλοπούλας παρασκευάζεται με πρόσθετα νιτρικά άλατα, καπνίζεται και μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία και περιέχει αιμικό σίδηρο, αν και σε μικρότερες ποσότητες από το χοιρινό.

Υγιεινές συμβουλές για την κατανάλωση μπέικον

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να είναι από μόνο του καθοριστικό για την υγεία σας. Αν σας αρέσει το μπέικον, ακολουθούν συμβουλές για να το τρώτε με πιο υγιεινούς τρόπους:

  • Επιλέξτε μπέικον γαλοπούλας χωρίς νιτρικά: Αναζητήστε μάρκες μπέικον χωρίς πρόσθετα νιτρικά άλατα. Έχει επίσης λιγότερα λιπαρά, περισσότερη πρωτεΐνη και ελαφρώς λιγότερο νάτριο.
  • Επιλέξτε μπέικον φυτικής προέλευσης: Εάν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα επεξεργασμένα κρέατα, δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις με μπέικον φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, το μπέικον φυτικής προέλευσης περιέχει σχεδόν το 12% της ημερήσιας αξίας σε νάτριο, γι’ αυτό να τρώτε μόνο λίγες λωρίδες κάθε φορά.
  • Απολαύστε το μπέικον με μέτρο: Ανεξάρτητα από το είδος του μπέικον που θα επιλέξετε, μην το τρώτε πάνω από 1-2 φορές τον μήνα.
  • Τρώτε ολόκληρα τρόφιμα: Συνδυάστε το μπέικον με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Κάθε είδος μπέικον, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον γαλοπούλας, είναι πλούσιο σε νάτριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου με την πάροδο του χρόνου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Πίνετε άφθονο νερό όταν τρώτε μπέικον, για να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις του νατρίου στην αρτηριακή πίεση.
  • Καταναλώστε κάλιο: Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως το αβοκάντο και οι μπανάνες, θα βοηθήσουν επίσης στη διαχείριση των επιπτώσεων του νατρίου.

Πηγή