Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Καούρα ή καρδιακή προσβολή; Πώς θα καταλάβετε τι σας συμβαίνει

Η σοβαρή καούρα και το έμφραγμα έχουν παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε την κρίσιμη στιγμή.

Για παράδειγμα: μόλις φάγατε ένα μεγάλο γεύμα και νιώσατε μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας. Θα σκεφτείτε αμέσως ότι είναι καούρα, σωστά; Πιθανώς, αλλά υπάρχει πιθανότητα ο πόνος στο στήθος να προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά (στηθάγχη) ή από πραγματική εν εξελίξει καρδιακή προσβολή.

Πόσο αλληλεπικαλύπτονται τα συμπτώματα της καούρας και της καρδιακής προσβολής

Η καούρα, η στηθάγχη και το έμφραγμα είναι καταστάσεις που μπορεί να τις βιώσετε με πολύ παρόμοια σημάδια. Ακόμη και οι έμπειροι γιατροί δεν μπορούν πάντα να διακρίνουν τη διαφορά μόνο μέσα από το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Γι’ αυτό, αν πάτε στα Επείγοντα λόγω πόνου στο στήθος, θα κάνετε αμέσως εξετάσεις για να αποκλείσουν οι γιατροί την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν έχετε πόνο στο στήθος και δεν είστε σίγουροι τι τον προκαλεί

Εάν έχετε επίμονο πόνο στο στήθος και δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για καούρα, καλέστε το 166 ή επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Καλέστε τον γιατρό σας εάν είχατε ένα επεισόδιο ανεξήγητου πόνου στο στήθος που εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες και δεν ζητήσατε ιατρική βοήθεια. Τόσο η καούρα όσο και η εν εξελίξει καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που υποχωρούν μετά από λίγο. Ο πόνος δεν χρειάζεται να διαρκέσει πολύ για να είναι προειδοποιητικό σημάδι.

Τι είναι η καούρα

Η καούρα είναι δυσφορία ή έντονος πόνος που προκαλείται από το πεπτικό οξύ, όταν αυτό μετακινείται ανάποδα στον γαστρεντερικό σωλήνα: από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Τα τυπικά χαρακτηριστικά της καούρας είναι:

  • Αίσθηση καύσου στο στήθος που μπορεί να αφορά και την άνω κοιλιακή χώρα
  • Συνήθως εμφανίζεται μετά το φαγητό ή όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε
  • Μπορεί να σας ξυπνήσει από τον ύπνο, ειδικά αν έχετε φάει εντός δύο ωρών προτού ξαπλώσετε
  • Συνήθως ανακουφίζεται με αντιόξινα
  • Μπορεί να συνοδεύεται από μια ξινή γεύση στο στόμα σας, ειδικά όταν είστε ξαπλωμένοι
  • Μπορεί να συνοδεύεται από μικρή ποσότητα στομαχικού περιεχομένου που ανεβαίνει στο πίσω μέρος του λαιμού σας (παλινδρόμηση)

Ποια συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν με έμφραγμα παρά με καούρα

Τα κλασικά συμπτώματα εμφράγματος περιλαμβάνουν ξαφνικό, συντριπτικό πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, που συχνά προκαλείται μετά από σωματική καταπόνηση. Ωστόσο, πολλά εμφράγματα δεν συμβαίνουν έτσι. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Η ίδια η καούρα μπορεί να συνοδεύει άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Τα τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

  • Πίεση, σφίξιμο, πόνο ή αίσθηση συμπίεσης στο στήθος ή τα χέρια σας που μπορεί να εξαπλωθεί στον λαιμό, το σαγόνι και την πλάτη
  • Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρύος ιδρώτας
  • Κούραση
  • Ζαλάδα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος. Αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν κάποια από τα άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο σαγόνι ή στην πλάτη, δύσπνοια και ναυτία ή έμετο. Τα καρδιακά προβλήματα είναι πιο κοινά σε άτομα που έχουν υπέρταση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη. Το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

Μπορούν άλλα πεπτικά συμπτώματα να προκαλέσουν πόνο στο στήθος;

Ένας μυϊκός σπασμός στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος παρόμοιο με εκείνον μιας καρδιακής προσβολής. Ο πόνος ενός προβλήματος της χοληδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο στήθος. Με τη νόσο της χοληδόχου κύστης, μπορεί να παρατηρήσετε ναυτία και έναν έντονο, σταθερό πόνο στην άνω-μέση ή πάνω-δεξιά κοιλιακή χώρα, ειδικά μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Ο πόνος μπορεί να “μετατοπιστεί” στους ώμους, τον λαιμό ή τα χέρια. Και πάλι, εάν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή