Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Τα 5 σημάδια που ξεσκεπάζουν έναν νάρκισσο

Ο ναρκισσισμός είναι η ακραία ενασχόληση με τον εαυτό του σε βαθμό που κάνει ένα άτομο να αγνοεί τις ανάγκες των γύρω του.

Αν και όλοι μας μπορεί να έχουμε δείξει περιστασιακά ναρκισσιστική συμπεριφορά, οι αληθινοί ναρκισσιστές αγνοούν παγίως τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Επίσης, δεν καταλαβαίνουν την επίδραση που έχει η συμπεριφορά τους στους άλλους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας ευρύτερης διαταραχής προσωπικότητας. Δεν έχει κάθε ναρκισσιστής ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (ΝΔΠ), καθώς ο ναρκισσισμός είναι ένα φάσμα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του φάσματος είναι εκείνοι που ταξινομούνται ως άτομα με ΝΔΠ, αλλά άλλοι, που εξακολουθούν να έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μπορεί να πέφτουν στο χαμηλότερο άκρο του ναρκισσιστικού φάσματος.

Έχει αναγνωρίσιμα αίτια ο ναρκισσισμός;

Η αιτία του ναρκισσισμού δεν είναι γνωστή. Αλλά μπορεί να συνδεθεί με τα εξής:

  • Περιβάλλον: Οι γονείς/φίλοι σας μπορεί είτε να λατρεύουν είτε να κατακρίνουν υπερβολικά το άτομο που έφτασε να αναπτύξει ναρκισσιστική συμπεριφορά. Πρόκειται για επαίνους ή κριτική που δεν συνάδει με τις πραγματικές εμπειρίες και τα επιτεύγματα του ατόμου.
  • Γενετικά χαρακτηριστικά: Ο ναρκισσισμός μπορεί να συνδέεται με τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
  • Νευροβιολογία: Αυτή είναι η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου, της συμπεριφοράς και της σκέψης.

Τα άτομα που δείχνουν σημάδια ναρκισσισμού μπορεί συχνά να είναι πολύ γοητευτικά και χαρισματικά. Δεν δείχνουν αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις σχέσεις τους. Θέλουν να περιβάλλουν τους εαυτούς τους με ανθρώπους που τρέφονται από το “εγώ” τους. Χτίζουν σχέσεις για να ενισχύσουν τις ιδέες τους για τον εαυτό τους, ακόμα κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.

Τα 5 σημάδια με τα οποία αποκαλύπτεται ο ναρκισσισμός κάποιου

Ο ναρκισσισμός εξακολουθεί να μελετάται και να διερευνάται, καθώς πολλοί ναρκισσιστές και άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν αναζητούν θεραπεία. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά χαρακτηριστικά ανθρώπων με ναρκισσιστική συμπεριφορά που ίσως μπορέσετε να τα εντοπίσετε.

1. Δικαιωματισμός

Ένα κοινό σημάδι των ατόμων με ναρκισσισμό είναι η πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και αξίζουν ειδικής μεταχείρισης. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι υπάκουοι στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για εκείνους.

2. Χειριστική συμπεριφορά

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού είναι η χειριστική ή ελεγκτική συμπεριφορά. Ένας νάρκισσος στην αρχή θα προσπαθήσει να σας ευχαριστήσει και να σας εντυπωσιάσει, αλλά τελικά οι δικές του ανάγκες θα έρχονται πάντα πρώτες.

Όταν σχετίζονται με άλλους ανθρώπους, οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους άλλους σε κάποια απόσταση για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους.

3. Ανάγκη για θαυμασμό

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ενός νάρκισσου είναι η συνεχής ανάγκη για έπαινο ή θαυμασμό. Τα άτομα με αυτήν τη συμπεριφορά έχουν την ανάγκη να αισθάνονται διαρκή επικύρωση από τους άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους. Τους αρέσει επίσης να νιώθουν ότι τους εκτιμούν για να τονώσουν τον εγωισμό τους.

4. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα άλλο σημάδι ναρκισσισμού. Σημαίνει ότι ο ναρκισσιστής είναι απρόθυμος ή ανίκανος να συμπάσχει με τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για εκείνον να αναλάβει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

5. Αλαζονεία

Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά ήδη βλέπουν τον εαυτό τους ως ανώτερο από τους άλλους, επομένως μπορεί να γίνουν αγενείς ή καταχρηστικοί όταν δεν λαμβάνουν την μεταχείριση που θεωρούν ότι τους αξίζει. Βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ανώτερους των άλλων και κάποιες φορές μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αγένεια απέναντι σε εκείνους που θεωρούν κατώτερους.

Πηγή: webmd.com


Πηγή