Στη προσπάθεια να καταλάβουμε και να προλάβουμε την ανάπτυξη του Διαβήτη Τύπου 1, οι ερευνητές καθόρισαν τα 3 στάδια, μέσα από τα οποία εξελίσσεται η νόσος.
Οι επιστημονικές εταιρείες Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) και American Diabetes Association (ADA), ανακοίνωσαν από κοινού ένα μοντέλο ανάπτυξης του Διαβήτη Τύπου 1, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επέμβουμε θεραπευτικά.
Στο 1ο Στάδιο, στα άτομα που θα αναπτύξουν την νόσο, ανιχνεύονται αυτοαντισώματα. Τα αυτοαντισώματα καταστρέφουν τα β-κύτταρα του παγκρέατος, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει διαταραχή στις τιμές του σακχάρου και χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Στο στάδιο αυτό τα άτομα αναμένεται να αναπτύξουν την πλήρη εικόνα της νόσου, σε ποσοστό 44% σε 5 χρόνια, 70% σε 10 χρόνια και 100% κάποια στιγμή στη ζωή τους
Στο 2ο Στάδιο, τα αυτοαντισώματα συνεχίζουν να υπάρχουν, αυτή τη φορά, όμως υπάρχει μικρή διαταραχή στις τιμές του σακχάρου, χωρίς να εμφανίζονται και πάλι συμπτώματα. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν ακόμα αρκετά αποθέματα στο πάγκρεας, για να λειτουργεί ικανοποιητικά ο οργανισμός. Στα άτομα αυτά αναμένεται να αναπτυχθεί η νόσος σε ποσοστό 75% σε 5 χρόνια και 100% αργότερα.
Στο 3ο Στάδιο, εμφανίζονται με τη σειρά τους και τα συμπτώματα του Διαβήτη Τύπου 1, όπως πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους, κόπωση και τέλος αναπτύσσεται η πολύ επικίνδυνη Διαβητική Κετοξέωση.
Η κατανόηση της παραπάνω αλληλουχίας των γεγονότων βοηθά στο να αναπτυχθούν στρατηγικές πρόληψης για την ανάπτυξη της Διαβητικής Κετοξέωσης, σε παιδιά και ενήλικες, που γνωρίζουν ότι είναι πιθανόν να αναπτύξουν Διαβήτη Τύπου 1. Επίσης, μπορεί πλέον η έρευνα να στοχεύσει στα πρώτα στάδια, για την πιθανή ανεύρεση τρόπου αναστολής ή καθυστέρησης της εξέλιξης της νόσου.
Πηγή: onmed.gr