Εκτιμάται ότι περίπου το 8% του ανδρικού πληθυσμού στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει το ζήτημα της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, ωστόσο πρόκειται για μια σεξουαλική δυσκολία για την οποία λίγοι μιλούν ανοιχτά.
Αντίθετα με την πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία αποτελεί πολυσυζητημένο και ιατρικά αναγνωρισμένο πρόβλημα, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.
Ως καθυστερημένη εκσπερμάτιση ορίζεται η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο άντρας να φτάσει σε οργασμό ή να επιτύχει την απελευθέρωση του σπερματικού υγρού, ακόμη κι όταν υπάρχει επαρκής ερωτική διέγερση και απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή.
Δεν υπάρχει σαφής χρονικός προσδιορισμός της «καθυστέρησης» στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Νότιου Ιλινόι, Tobias Köhler, ορίζεται προσεγγιστικά ως η αδυναμία επίτευξης οργασμού σε διάστημα 20 λεπτών μετά τη διείσδυση.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός και βάσει στοιχείων που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, ένας άντρας είναι σε θέση να φτάσει σε οργασμό σε διάστημα μόλις 5 λεπτών από τη στιγμή της διείσδυσης.
Πιθανές αιτίες της καθυστερημένης εκσπερμάτισης
Ο αντρικός οργασμός και η εκσπερμάτιση αποτελούν πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και οι μύες στην περιοχή της πυέλου. Τα νεύρα αποστέλλουν σήματα από τον εγκέφαλο στους μύες ώστε να καταστεί δυνατή η σύσπασή τους και η επακόλουθη απελευθέρωση του σπέρματος.
Μια πιθανή δυσλειτουργία στο νευρικό σύστημα –είτε λόγω ασθένειας, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, είτε λόγω γήρανσης– συνεπάγεται κακή επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου, νεύρων και μυών, οπότε δεν επιτυγχάνεται ο οργασμός και η εκσπερμάτιση.
Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χορηγούνται στο πλαίσιο της θεραπείας της κατάθλιψης, επεμβαίνουν στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου κι έτσι μπορεί να αναστείλουν την οργασμική ανταπόκριση.
Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί ακόμη να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή. Άντρες που έχουν στον οργανισμό τους χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες επίτευξης οργασμού και εκσπερμάτισης.
Τέλος, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, όπως το άγχος, η κατάθλιψης, το άγχος επίδοσης ή ακόμη και η φοβία για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση δεν σχετίζεται με τις τεχνικές εγκράτειας που εφαρμόζουν ορισμένοι άντρες προκειμένου να παρατείνουν τη σεξουαλική επαφή και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική απόλαυση τόσο τη δική τους όσο και της συντρόφου τους. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση αναδεικνύεται σε πρόβλημα όταν προκαλεί στον άντρα έντονη δυσφορία και σωματική εξάντληση.
Ο ουρολόγος, ειδικότερα εάν ειδικεύεται σε θέματα Σεξουαλικής Ιατρικής, είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί ένας άντρας εάν τον απασχολεί το ζήτημα της καθυστερημένης εκσπερμάτισης.
Πηγή: onmed.gr