Ο λόξιγκας υπό την επήρεια μέθης είναι αρκετά συνηθισμένος ώστε, σε ταινίες και κινούμενα σχέδια, όταν κάποιος έχει λόξιγκα μετά από κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει ότι είναι μεθυσμένος.
Αλλά μπορεί πράγματι η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει λόξιγκα, ή παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες;
Στην πραγματικότητα, λίγα πράγματα ξέρουμε για τον λόξιγκα. Αναφορές κλινικών περιστατικών πράγματι καταδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του λόξιγκα. Αλλά ο δρ. George Koob, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, λέει ότι δεν γνωρίζει καμία μελέτη που να διερευνά συγκεκριμένα τον μηχανισμό πίσω από αυτό το φαινόμενο.
Λόξιγκας: Τι συμβαίνει στο διάφραγμα και τις φωνητικές χορδές
Υπάρχουν πάντως αρκετές θεωρίες για το πώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα. Μια εξήγηση είναι ότι η αιθανόλη (ο τύπος αλκοόλ σε ποτά όπως η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη) μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα διαταράσσοντας την κανονική ροή των νευρικών σημάτων στο σώμα.
Ο χαρακτηριστικός ήχος “χικ” προκαλείται από το ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών λόγω επαναλαμβανόμενων σπασμών του διαφράγματος (ο μυς σε σχήμα θόλου που συσπάται και χαλαρώνει για να τραβήξει αέρα στους πνεύμονες και στη συνέχεια να τον σπρώξει προς τα πίσω). Όπως με κάθε άλλο μυ, το διάφραγμα κινείται ως απόκριση σε ηλεκτρικές ώσεις που παράγονται από το νευρικό σύστημα.
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα
“Οι υπάρχουσες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στο αναπνευστικό σύστημα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αλκοόλ βλάπτει τη φυσιολογική λειτουργία των μυών στον ανώτερο αεραγωγό και το διάφραγμα, επηρεάζοντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και των μυϊκών ινών, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λόξιγκα.
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τους μύες στο διάφραγμα αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η αιθανόλη παρεμβαίνει στην μετάδοση σημάτων μεταξύ των νεύρων και των μυών σε δείγματα ιστού νεύρου-διαφράγματος”, σημείωσε ο δρ. Koob.
Επιπλέον, ο λόξιγκας σε μέθη μπορεί να συνδέεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Το αλκοόλ χαλαρώνει τον δακτυλιοειδή μυ που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) και η δυσλειτουργία αυτής της βαλβίδας είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στη ΓΟΠ.
“Αν και δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αλκοόλ καθ’ εαυτού και του λόξιγκα, γνωρίζουμε ότι ο λόξιγκας είναι πιο συχνός σε άτομα με αυτήν τη διαταραχή”, λέει ο δρ. Koob.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι έως και το 10% των ασθενών με ΓΟΠ έχουν επαναλαμβανόμενες περιόδους λόξιγκα. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης αυξάνεται αναλογικά με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του λόξιγκα, της χρήσης αλκοόλ και της ΓΟΠ.
“Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός από τη ΓΟΠ, ο λόξιγκας είναι πιο συχνός σε άτομα με νευροπάθειες, ηπατικές ασθένειες και παγκρεατικές παθήσεις. Και το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία όλων αυτών των καταστάσεων. Επομένως, είναι πιθανό ότι η βελτίωση των ιατρικών καταστάσεων που προκαλούνται από την προβληματική χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση του λόξιγκα”, είπε ο δρ. Koob
Ωστόσο, σε άτομα που συνήθως δεν πίνουν πολύ αλκοόλ, μια περιστασιακή περίοδος λόξιγκα από κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
Πηγή: livescience.com
Πηγή