Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Μακρά Covid: Οι ερευνητές ανακάλυψαν την αιτία της επίμονης κόπωσης

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και το Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ανακάλυψαν ότι η επίμονη κόπωση των ασθενών με μακροχρόνια COVID έχει βιολογική αιτία.

Ειδικότερα, αυτή σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων που παράγουν λιγότερη ενέργεια από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους.

«Βλέπουμε σαφείς αλλαγές στους μύες αυτών των ασθενών», λέει η Michèle van Vugt, καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στο Amsterdam UMC.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 25 ασθενείς με μακρά COVID και 21 υγιείς άνθρωποι που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν ποδήλατο για 15 λεπτά.

Η άσκηση ποδηλασίας προκάλεσε μακροχρόνια επιδείνωση των συμπτωμάτων στα άτομα με μακρά COVID, η οποία ονομάζεται αδιαθεσία μετά την άσκηση (PEM – Post Exertional Malaise).

Η ακραία κόπωση εμφανίζεται μετά από σωματική, γνωστική ή συναισθηματική προσπάθεια πέραν ενός άγνωστου, ατομικού ορίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα και τον μυϊκό ιστό μία εβδομάδα πριν από την άσκηση ποδηλασίας και μία ημέρα μετά από αυτή.

«Είδαμε διάφορες ανωμαλίες στον μυϊκό ιστό των ασθενών. Σε κυτταρικό επίπεδο, είδαμε ότι τα μιτοχόνδρια των μυών, γνωστά και ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά και παράγουν λιγότερη ενέργεια», λέει ο Rob Wüst, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης του Πανεπιστημίου VU.

«Προκύπτει λοιπόν, ότι η αιτία της κόπωσης είναι πραγματικά βιολογική. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να σκεφτεί. Οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν. Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να ερευνούμε μια κατάλληλη θεραπεία για τα άτομα με μακρά COVID», προσθέτει η van Vugt.

Μία από τις θεωρίες σχετικά με τη μακρά COVID είναι ότι τα σωματίδια του κορονοϊού μπορεί να παραμένουν στο σώμα των ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

«Προς το παρόν δεν βλέπουμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο στους μύες», λέει η Van Vugt.

Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούσαν καλά στους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι η μακροχρόνια επίδραση στη φυσική κατάσταση των ασθενών δεν προκαλείται από ανωμαλίες στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Η άσκηση δεν είναι πάντα ωφέλιμη για τους ασθενείς με μακρά COVID.

«Συμβουλεύουμε αυτούς τους ασθενείς να προσέχουν τα σωματικά τους όρια και να μην τα υπερβαίνουν. Προτιμάτε την ήπια άσκηση που δεν οδηγεί σε επιδείνωση των ενοχλήσεων. Το περπάτημα ή το ηλεκτρικό ποδήλατο ενδείκνυνται για τη διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης. Έχετε υπόψιν ότι κάθε ασθενής έχει διαφορετικά όρια», λέει ο Brent Appelman, ερευνητής στο Amsterdam UMC.

«Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν μετά από σωματική άσκηση, ορισμένες κλασικές μορφές αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας είναι αντιπαραγωγικές για την αποκατάσταση αυτών των ασθενών», σημειώνει η van Vugt.

Αν και η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό SARS-CoV-2 αναρρώνουν εντός εβδομάδων, μια υποομάδα, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 στους 8, θα εμφανίσει συμπτώματα μακράς COVID.

Τα συμπτώματα σε ασθενείς με μακρά COVID, περιλαμβάνουν σοβαρά γνωστικά προβλήματα (εγκεφαλική ομίχλη), κόπωση, δυσανεξία στην άσκηση, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), ορθοστατική δυσανεξία και επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από άσκηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.


Πηγή