Τελικά, ακόμα και ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην κορυφή.
Συμβαίνει καμιά φορά στη ζωή ο ασυμβίβαστος και ο πιστός στις τέχνες και στα ιδεώδη του να καταφέρνει να κάνει τη διαφορά, ανατρέποντας τα όσα φαίνονται κοινωνικά αποδεκτά. Συμβαίνει ενίοτε κάποιος να καταφέρνει τα ακατόρθωτα, να μπορεί να κάνει τη δημιουργικότητά του όχημα προς την επιτυχία και να μην χρειαστεί να κάνει εκπτώσεις. Αυτό δίνει μία άλλη έκταση σε αυτό. Ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία του Poor Things κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα «Καλύτερης Ταινίας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ» «ακυρώνοντας» όλα τα προγνωστικά που ήθελαν φαβορί την Barbie. Και μπορεί να μιλάμε για Χρυσή Σφαίρα, όμως είναι μία ακόμη μεγάλη αναγνώριση, κάτι που επικυρώνει ότι η επιτυχία δεν έρχεται τυχαία.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής Τελετής πάντως ήταν άλλος.
Λίγους μήνες πριν είχε κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας με το Poor Things, αφήνοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για τον επίσης σπουδαίο Ιάπωνα, Ριγουσούκε Χαμαγκούτσι και το «Evil Does Not Exist». Πηγαίνοντας πίσω το 2009 στον Κυνόδοντα γίνεται σημείο αναφοράς, αφού η πλοκή του θυμίζει το πλατωνικό σπήλαιο, δείχνοντας έναν αλλιώτικο μικρόκοσμο που γίνεται case study σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η ταινία απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ υπήρξε και υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 83η απονομή των βραβείων το 2011.
Πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για το Χρυσό Λιοντάρι του Γιώργου Λάνθιμου;
Βέβαια πριν από τον Κυνόδοντα βλέπουμε να υπάρχει από το 1995 Ο βιασμός της Χλόης (μικρού μήκους), 2001 Ο καλύτερός μου φίλος (σκηνοθεσία μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο), 2001 Uranisco Disco (μικρού μήκους) και 2005 Κινέττα. Μετά τον Κυνόδοντα το crescendo της επιτυχίας του γίνεται όλο και πιο έντονο και αυτό γιατί η σειρά των ταινιών πάει ως εξής: 2011 Άλπεις, 2015 Ο αστακός, 2017 Ο θάνατος του ιερού ελαφιού, 2018 Η ευνοούμενη, 2019 Nimic (μικρού μήκους), 2022 Βληχή (μικρού μήκους) φτάνοντας στο σημερινό -2023- Poor Things.
Η ευνοούμενη
Στην φιλμογραφία ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί «Η ευνοούμενη» που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στις 30 Αυγούστου 2018 σε διανομή της Fox Searchlight Pictures, όπου τιμήθηκε με δύο βραβεία: το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν και το Μεγάλο Βραβείο των Κριτικών. Είχε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 5 για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας τελικά τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την Κόλμαν, καθώς και 12 υποψηφιότητες για Βραβείο BAFTA. Επίσης, κέρδισε οκτώ Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: ταινίας, σκηνοθεσίας, γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόλμαν), κωμωδίας, μοντάζ, φωτογρααφίας, μακιγιάζ και κοστουμιών.
Βρίσκει τη δική του «ταυτότητα» , καθώς είναι πιο έμπειρος και πιστός στην τέχνη του έρχεται ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, με την Έμα Στόουν να γίνεται το δικό του κινηματογραφικό «ταίρι». Κάτι βέβαια που δεν της έχει βγει σε κακό, πρόκειται μάλλον για εκείνες τις καρμικές σχέσεις που δημιουργούν τις πιο μεγάλες επιτυχίες. Η Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε και η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, Έμα Στόουν, για την ερμηνεία της στην ταινία Poor Things ουσιαστικά σφραγίζει αυτή τη συνεργασία, αφού όταν της απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα είπε ότι «θα είμαι για πάντα ευγνώμων» στον Γιώργο Λάνθιμο λέγοντας για την ταινία Poor Things μια ταινία ανάμεσα σε ένα άτομο και τον κόσμο.
Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε ιστορία στο φεστιβάλ της Βενετίας
Για το Poor Things
Πρόκειται για την ιστορία και την φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία. Μεταφερόμαστε στη Βικτωριανή Αγγλία σε μια μια ιστορία αγάπης, εφευρετικότητας και επιστημονικής τόλμης. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αlasdair Grey που κυκλοφόρησε το 1992.
Πηγή