Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Βοηθά το εμφιαλωμένο νερό στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα ουροποιητικό;

Το αλκαλικό νερό, που αποκαλείται και νερό με υψηλό pH, είναι μια κατηγορία εμφιαλωμένου νερού που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Σε σύγκριση με το νερό της βρύσης, το οποίο έχει pH γύρω στο 7,5, το αλκαλικό νερό παρασκευάζεται για να έχει υψηλότερο (πιο αλκαλικό) pH, 8 έως 10.

Η κατανάλωση και οι πωλήσεις αλκαλικού νερού έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ενυδάτωσης και του αυξημένου pH των ούρων.

Η αύξηση του pH αποτελεί βασική στρατηγική για την πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων τύπων λίθων στα ούρα (ουρικού οξέος ή κυστίνης) σε ασθενείς με προηγούμενη νεφρολιθίαση.

Για την πρόληψη της επαναλαμβανόμενης νεφρολιθίασης συνταγογραφούνται συνήθως δισκία κιτρικού καλίου. Πολλοί ασθενείς ωστόσο, δεν ακολουθούν τη συνιστώμενη θεραπεία, η οποία συχνά σχετίζεται με την ανάγκη λήψης μεγάλων χαπιών αρκετές φορές την ημέρα.

Εάν το αλκαλικό νερό μπορούσε να αυξήσει το pH των ούρων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, ο Roshan M. Patel, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του, μέτρησε το pH πέντε εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων αλκαλικού νερού.

Εξέτασαν επίσης δημοσιεύσεις σχετικά με άλλους τύπους ποτών και μη συνταγογραφούμενων προϊόντων που υποστήριζαν ότι αύξαναν το pH των ούρων.

Οι πέντε μάρκες που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν παρόμοιο pH, γύρω στο 10. Ένα προϊόν περιείχε μικρή ποσότητα κιτρικού άλατος, η οποία δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος. Κατά τα άλλα, τα αλκαλικά νερά που δοκιμάστηκαν δεν είχαν οργανικά ανιόντα που μπορούν να μεταβολιστούν σε αλκάλια από τον οργανισμό – όπως συμβαίνει με τα δισκία κιτρικού καλίου.

Προϊόντα με pH 10, έχουν περιεκτικότητα σε αλκάλια μόλις 0,1 χιλιοστοϊσοδύναμο ανά λίτρο (mEq/L). Αυτή είναι μια αμελητέα συγκέντρωση σε σύγκριση με την τυπική παραγωγή μεταβολικών οξέων του οργανισμού, η οποία ανέρχεται σε 40 έως 100 mEq/L ανά ημέρα, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Αντίθετα, ορισμένα άλλα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το pH – συμπεριλαμβανομένου κυρίως του χυμού πορτοκαλιού, με περιεκτικότητα σε αλκάλια έως και 15 mEq/L. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει επίσης το χαμηλότερο εκτιμώμενο κόστος για την επίτευξη του στόχου συγκέντρωσης αλκαλίων 30 mEq ανά ημέρα.

Η μαγειρική σόδα ήταν μεταξύ των πιο αποτελεσματικών και οικονομικά αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων, αν και εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητά της σε νάτριο.

Τα νεότερα προϊόντα που διαλύονται στο νερό φάνηκε επίσης να αποτελούν χρήσιμες και προσιτές επιλογές.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν στην επιλογή άλλων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των ποτών και των μη συνταγογραφούμενων προϊόντων, για την πρόληψη των υποτροπιαζουσών νεφρολιθιάσεων», προσθέτει ο Δρ. Patel.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το εμφιαλωμένο νερό που διατίθεται στην αγορά ως «αλκαλικό νερό», είναι απίθανο να αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική λύση για την πρόληψη του σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Urology της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.


Πηγή