Η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού για τους άλλους ανθρώπους.
Τα άτομα με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας (ASPD) έχουν ελάχιστη ή καθόλου εκτίμηση για το σωστό ή το λάθος. Έτσι συχνά ενεργούν με τρόπο που θεωρείται από τους υπόλοιπους “αναίσθητος”. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να λένε ψέματα, να εμπλέκονται σε επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά και να συμμετέχουν σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Η ψυχοπάθεια συνδέεται με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι το να έχει κάποιος ASPD δεν σημαίνει και ότι είναι ψυχοπαθής. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας πληρούν τα κριτήρια για ψυχοπάθεια.
Διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας: Συμπτώματα
Τα άτομα με ASPD:
- Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζει συμπτώματα κατά την παιδική ηλικία. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν πυρομανία, σκληρότητα προς τα ζώα και δυσκολία να ανεχτούν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας (ακόμα και τη γονική)
- Συχνά έχουν νομικά προβλήματα που προκύπτουν από αδυναμία συμμόρφωσης με τους κοινωνικούς κανόνες και έλλειψη ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των άλλων
- Συχνά ενεργούν παρορμητικά και αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τις συνέπειες των πράξεών τους
- Εκδηλώνουν επιθετικότητα και ευερεθιστότητα σε βαθμό που συχνά οδηγεί σε σωματικές επιθέσεις
- Δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους
- Δεν νιώθουν τύψεις για την όποια επιβλαβή συμπεριφορά τους
- Συχνά έχουν κακές ή καταχρηστικές σχέσεις με άλλους και είναι πιο πιθανό να κακοποιήσουν ή να παραμελήσουν τα παιδιά τους
- Συχνά λένε ψέματα και εξαπατούν τους άλλους για προσωπικό όφελος
Αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά οδηγούν σε μεγάλες δυσκολίες σε πολλούς τομείς της ζωής. Στον πυρήνα της, το ότι αδυνατούν να αναλογιστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή περιφρόνηση για όποιον είναι γύρω τους.
Τα άτομα με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται σε συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου, επικίνδυνες δραστηριότητες και εγκληματικές πράξεις,
Διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας: Θεραπείες
Η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί για διάφορους λόγους. Τα άτομα με τη διαταραχή σπάνια αναζητούν θεραπεία από μόνα τους. Εκείνοι που λαμβάνουν γενικά θεραπεία κατά κανόνα “υποχρεώνονται” μετά από κάποια καταδίκη τους για νομικό ζήτημα (μηνύσεις κλπ).
Αν και τα άτομα με ASPD συχνά έρχονται σε επαφή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, η έρευνα δείχνει ότι η φυλάκιση και άλλα τιμωρητικά μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά, καθώς τα άτομα με την πάθηση συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην τιμωρία.
Ψυχοθεραπεία
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν εικόνα για τις συμπεριφορές τους και να αλλάξουν τα δυσπροσαρμοστικά πρότυπα σκέψης τους. Τα αποτελέσματα όμως εμφανίζονται συνήθως μόνο μετά από μακροχρόνια θεραπεία.
Η ομαδική και οικογενειακή θεραπεία, η οποία στοχεύει στην ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης της ψυχικής κατάστασης του εαυτού και των άλλων, έχουν επίσης μελετηθεί για ASPD και δείχνουν πολλά υποσχόμενες μέθοδοι.
Φαρμακευτική αγωγή
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο με ASPD. Μερικά από τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφηθούν είναι:
- Φάρμακα κατά του άγχους
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιψυχωσικά
- Σταθεροποιητές διάθεσης
Πηγή: verywellmind.com
Πηγή