Οι ταινίες είναι παρασιτικοί επίπεδοι σκώληκες που ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων αλλά μολύνουν και τον άνθρωπο.
Μπορείτε να μολυνθείτε από ένα παράσιτο-ταινία τρώγοντας μολυσμένο ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο χοιρινό ή βόειο κρέας ή και ψάρι. Μόλις εισέλθουν στο σώμα, οι ταινίες παράσιτα μπορούν να ζήσουν για χρόνια στα έντερα, απορροφώντας θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε.
Οι λοιμώξεις από ταινία δεν προκαλούν συχνά συμπτώματα, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακή δυσφορία ή πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια ή ναυτία. Οι περισσότερες λοιμώξεις από ταινία αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιπαρασιτικά φάρμακα. Ορισμένοι τύποι ταινίας μπορούν να μολύνουν άλλες περιοχές του σώματος και μπορεί να απαιτούν πρόσθετες θεραπείες.
Συμπτώματα μόλυνσης από εντερικό παράσιτο ταινία
Επειδή οι ταινίες προσαρμόζονται τόσο καλά στα έντερα, συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Εάν έχετε συμπτώματα, αυτά είναι κατά κανόνα ήπια. Τα συμπτώματα μόλυνσης από ταινία μπορεί να είναι:
- Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία
- Διάρροια
- Ναυτία
- Αέρια
- Αλλαγές στην όρεξη
- Αδυναμία
- Απώλεια βάρους
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα εάν έχετε μολυνθεί με ταινία από βόειο κρέας ή ψάρι, καθώς αυτές οι ταινίες είναι μακρύτερες. Τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό από τους ενήλικες να εμφανίσουν συμπτώματα.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν λοίμωξη από ταινία έως ότου παρατηρήσουν τμήματα/κομμάτια της ταινίας που μοιάζουν με κορδέλα στα κόπρανα ή αν αισθανθούν ένα κομμάτι του σκουληκιού να κινείται έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κίνηση του εντέρου.
Πώς προκαλείται μια λοίμωξη από εντερικό παράσιτο ταινία
Οι ταινίες εισέρχονται στο σώμα όταν κάποιος καταπιεί τα αυγά ή τις προνύμφες τους. Η κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου χοιρινού ή βοείου κρέατος ή ψαριού που περιέχει αυγά ή προνύμφες ταινίας είναι η πιο κοινή αιτία τέτοιας λοίμωξης. Μπορεί επίσης να κολλήσετε την ταινία από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.
Μόλις τις καταπιείτε, οι προνύμφες ή τα αυγά εκκολάπτονται και γαντζώνονται στα τοιχώματα του εντέρου, όπου αναπτύσσονται σε ενήλικα σκουλήκια και συνεχίζουν να ζουν και να τρέφονται. Κομμάτια από ενήλικες ταινίες που περιέχουν αυγά σπάνε και βγαίνουν από το σώμα στα κόπρανα. Τα αυγά μπορούν να ζήσουν στο νερό, στο έδαφος ή στα φυτά για μήνες. Εάν ένα άτομο ή ζώο καταναλώσει το μολυσμένο νερό ή τα φυτά, τότε μολύνεται με το παράσιτο ταινία.
Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε από την ταινία όταν έρθετε σε επαφή με τα κόπρανα κάποιου ήδη μολυσμένου ατόμου ή ζώου. Εάν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση του μπάνιου και στη συνέχεια χειρίζεται φαγητό ή αγγίζει κοινές επιφάνειες (π.χ. πόμολο πόρτας) μπορεί να μεταδώσει το παράσιτο.
Θεραπείες για λοιμώξεις από εντερικό παράσιτο ταινία
Η λοίμωξη είναι θεραπεύσιμη. Συνταγογραφούμενα φάρμακα -γνωστά ως αντιπαρασιτικά- λαμβάνονται από το στόμα για να σκοτώσουν την ταινία και να την αφαιρέσουν από το σώμα σας.
Το φάρμακο πραζικαντέλη είναι το πιο σύνηθες για λοιμώξεις από ταινία και χορηγείται σε μία δόση. Η αλβενδαζόλη είναι μια εναλλακτική λύση και λαμβάνεται κατά τη διάρκεια τριών ημερών.
Ένας γιατρός μπορεί να συλλέξει δείγματα κοπράνων από εσάς στον έναν και στους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία για να διασφαλίσει ότι η μόλυνση έχει υποχωρήσει πλήρως.
Πηγή: health.com
Πηγή