Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Το προφίλ του «λειτουργικού αλκοολικού»

Το προφίλ του «λειτουργικού αλκοολικού»

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία, ωστόσο ακόμη και σήμερα προκαλεί χιλιάδες θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας στον ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη.

Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο των αλκοολικών παρουσιάζουν «λειτουργική εξάρτηση» από το ποτό, δηλαδή δεν εντάσσονται σε στερεότυπα που αφορούν στην αναμενόμενη συμπεριφορά ή εξωτερική εμφάνιση του τυπικού αλκοολικού.

«Λειτουργική εξάρτηση σημαίνει να είσαι εξαρτημένος από το ποτό και να μπορείς ακόμη να λειτουργήσεις σε ορισμένους τομείς της ζωής», εξηγεί ο Στίβεν Ρος, διευθυντής του Τμήματος Κατάχρησης Ουσιών του Ιατρικού Κέντρου Λανγκόν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Ένας λειτουργικός αλκοολικός μπορεί να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ όταν επιστρέφει από τη δουλειά αλλά την επόμενη μέρα το πρωί να ξυπνάει κανονικά και να πηγαίνει και πάλι στη δουλειά. Μπορεί να μην αποδίδει στο μέγιστο βαθμό, αλλά μπορεί να κάνει τη δουλειά του», συμπληρώνει ο Ρος.

Το προφίλ του λειτουργικού αλκοολικού

Παντρεμένος, γύρω στα σαράντα, γονέας, εργαζόμενος. Μπορεί να χρησιμοποιεί το αλκοόλ ως μέσο αντιμετώπισης του στρες, μπορεί να έχει οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού ή χαμηλό αυτοέλεγχο.

Αν και ο εθισμός στο αλκοόλ παλαιότερα έπληττε σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων τα τελευταία χρόνια φαίνεται σταδιακά να γεφυρώνεται.

Ο λειτουργικός αλκοολικός είναι συνήθως μεσήλικας, μορφωμένος, με σταθερή δουλειά και οικογένεια. Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει να έχει υπό έλεγχο τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική του ζωή. Παράλληλα, καταναλώνει επικίνδυνα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και μάλιστα βρίσκεται σε άρνηση σχετικά με αυτό. Οι περισσότεροι λειτουργικοί αλκοολικοί δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους και συνεπώς δεν ζητούν βοήθεια.

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί, χωρίς να το θέλουν, να ενθαρρύνουν την εξάρτηση αγνοώντας το πρόβλημα.

Παράγοντες κινδύνου

Εκτιμάται ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι, κατά προσέγγιση, κατά 60% γενετική και κατά 40% οφείλεται στο περιβάλλον. Βασικός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό εξάρτησης από το αλκοόλ. Επίσης, περίπου το 25% των λειτουργικών αλκοολικών έχουν βιώσει καταθλιπτικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

 

 

 

Πηγή: everydayhealth