Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Προσοχή αν νιώσετε πόνο δεξιά στην κοιλιά που εξαπλώνεται προς τον ώμο

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι οίδημα (φλεγμονή) της χοληδόχου κύστης. Είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση που συνήθως χρειάζεται θεραπεία στο νοσοκομείο.

Το κύριο σύμπτωμα της οξείας χολοκυστίτιδας είναι ένας ξαφνικός οξύς πόνος στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ο οποίος εξαπλώνεται προς τον δεξιό ώμο.

Το προσβεβλημένο μέρος της κοιλιάς είναι συνήθως εξαιρετικά ευαίσθητο και η βαθιά αναπνοή μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους τύπους κοιλιακού πόνου, ο πόνος που σχετίζεται με την οξεία χολοκυστίτιδα είναι συνήθως επίμονος και δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως:

  • υψηλό πυρετός
  • ναυτία και έμετος
  • εφίδρωση
  • απώλεια όρεξης
  • κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος)
  • εξόγκωμα στην κοιλιά

Επικοινωνήστε με γιατρό σας εάν αναπτύξετε ξαφνικό και έντονο πόνο στην κοιλιά, ιδιαίτερα εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες ή έχετε άλλα συμπτώματα, όπως ίκτερο και πυρετό.

Είναι σημαντικό η οξεία χολοκυστίτιδα να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές, εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Από τι προκαλείται η οξεία χολοκυστίτιδα

Τα αίτια της οξείας χολοκυστίτιδας μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 2 κύριες κατηγορίες:

Ο πρώτος είναι η αθροιστική χολοκυστίτιδα. Είναι ο πιο κοινός και συνήθως λιγότερο σοβαρός τύπος οξείας χολοκυστίτιδας. Αντιπροσωπεύει περίπου το 95% όλων των περιπτώσεων.

Η χολοκυστίτιδα αναπτύσσεται όταν το κύριο άνοιγμα της χοληδόχου κύστης (κυστικός πόρος) φράσσεται από έναν χολόλιθο ή από μια ουσία γνωστή ως χολική λάσπη. Αυτή είναι ένα μείγμα χολής (το υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των λιπών) και μικρών κρυστάλλων χοληστερόλης και αλατιού.

Η απόφραξη στον κυστικό πόρο έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χολής στη χοληδόχο κύστη, αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό της και προκαλώντας τη φλεγμονή της. Σε περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις, η φλεγμονώδης χοληδόχος κύστη μολύνεται επίσης από βακτήρια.

Ο δεύτερος τύπος είναι η μη-αθροιστική χολοκυστίτιδα. Είναι ένας λιγότερο συχνός, αλλά συνήθως πιο σοβαρός, τύπος οξείας χολοκυστίτιδας. Συνήθως αναπτύσσεται ως επιπλοκή μιας σοβαρής ασθένειας, λοίμωξης ή τραυματισμού που βλάπτει τη χοληδόχο κύστη.

Η μη-αθροιστική χολοκυστίτιδα συνδέεται συχνά με προβλήματα όπως τυχαία βλάβη στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια μείζονος χειρουργικής επέμβασης, σοβαρούς τραυματισμούς ή εγκαύματα, δηλητηρίαση αίματος (σήψη), σοβαρό υποσιτισμό ή AIDS.

Αντιμετώπιση οξείας χολοκυστίτιδας

Εάν διαγνωστείτε με οξεία χολοκυστίτιδα, πιθανότατα θα χρειαστείτε νοσηλεία.

Η αρχική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει:

  • νηστεία (δεν τρώτε ή πίνετε) για να αφαιρέσετε την καταπόνηση από τη χοληδόχο κύστη
  • ενδοφλέβια λήψη υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης
  • αναλγητικά φάρμακα για τον πόνο

Εάν έχετε υποψία λοίμωξης, θα σας χορηγηθούν επίσης αντιβιοτικά. Αυτά συχνά πρέπει να συνεχιστούν για έως και 1 εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο ή ίσως να σας επιτραπεί να επιστρέψετε στο σπίτι.

Με αυτήν την αρχική θεραπεία, τυχόν χολόλιθοι που μπορεί να έχουν προκαλέσει την πάθηση συνήθως πέφτουν πίσω στη χοληδόχο κύστη και η φλεγμονή υποχωρεί.

Χειρουργική επέμβαση

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της οξείας χολοκυστίτιδας και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης συνιστάται συχνά κάποια στιγμή μετά την αρχική θεραπεία. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι γνωστός ως χολοκυστεκτομή.

Αν και σπανιότερη, μια εναλλακτική επέμβαση που ονομάζεται διαδερμική χολοκυστοστομία, μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν είστε καλά καλά για να κάνετε χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι όπου μια βελόνα εισάγεται μέσω της κοιλιάς σας για να αποστραγγίσει το υγρό που έχει συσσωρευτεί στη χοληδόχο κύστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθείτε μέσα σε 2-3 μέρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σας συμβουλεύσουν να περιμένετε λίγες εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή.

Οξεία χολοκυστίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Οι κύριες επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας είναι:

  • ο θάνατος του ιστού της χοληδόχου κύστης (γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα), που μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή λοίμωξη η οποία ίσως εξαπλωθεί σε όλο το σώμα
  • η διάρρηξη της χοληδόχου κύστης (διάτρητη χοληδόχος κύστη), η οποία μπορεί να εξαπλώσει την μόλυνση στην κοιλιά σας (περιτονίτιδα) ή να οδηγήσει σε συσσώρευση πύου (απόστημα)

Σε περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας, απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών.

Πρόληψη οξείας χολοκυστίτιδας

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η οξεία χολοκυστίτιδα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων (πέτρες στη χολή).

Ένα από τα κύρια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε χολόλιθους είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και η μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Το υπερβολικό βάρος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή.

Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και γρήγορης απώλειας βάρους δίαιτες θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να διαταράξουν τη χημεία της χολής και να αυξήσουν τον κίνδυνο χολολίθων. Ένα σχέδιο για πιο σταδιακή απώλεια βάρους είναι το καλύτερο.

Πηγή: nhsinform.scot


Πηγή