Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Γαστρεντερίτιδα από οστρακοειδή και θαλασσινά: Τι προσέχουμε ειδικά τη Σαρακοστή

Στις 18 Μαρτίου 2024, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκίνησε η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο, 4 Μαΐου 2024.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι ιοί, όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60°C.

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια, ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία και πιθανά ο πυρετός. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης και γενικότερα ένα αίσθημα κακουχίας.

Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση οστρακοειδών και θαλασσινών

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες από τον ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση διατηρώντας τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στον φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

  • πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και
  • διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια:

  • Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου.
  • Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Πηγή