Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά και ο ρόλος του εγκεφάλου

Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, νέα έρευνα αναδεικνύει όμως τον ρόλο του εγκεφάλου σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), στη Βοστώνη, πρόκειται για την ικανότητα της σωματικής δραστηριότητας να μειώνει τα επίπεδα του στρες στον εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση επέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.

«Η σωματική δραστηριότητα είχε διπλάσια επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στα άτομα με κατάθλιψη», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ahmed Tawakol, ερευνητής και καρδιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο MGH.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Tawakol και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα 10 ετών για περισσότερα από 50.000 άτομα που είχαν εγγραφεί στη βάση δεδομένων Mass General Brigham Biobank. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν αρχεία της σωματικής τους δραστηριότητας.

Από αυτούς, 774 υποβλήθηκαν επίσης σε εγκεφαλικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέεται με το στρες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης, σχεδόν το 13% των συμμετεχόντων εμφάνισαν καρδιακή νόσο. Όσοι ακολουθούσαν όμως τις συνήθεις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν μια τέτοια διάγνωση.

Είχαν επίσης αισθητά λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετιζόταν με το στρες σε σχέση με τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο.

Συγκεκριμένα, οι γυμνασμένοι άνθρωποι είχαν την τάση να έχουν λιγότερη δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες στο κέντρο λήψης αποφάσεων και ελέγχου των παρορμήσεων του εγκεφάλου, τον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι ασκεί κάποιο έλεγχο στα κέντρα άγχους του εγκεφάλου, εξήγησαν οι ερευνητές.

Συνολικά, φάνηκε ότι τα μειωμένα επίπεδα άγχους έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Το γεγονός ότι η άσκηση φάνηκε να βοηθά ιδιαίτερα τους ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης ενίσχυσε αυτή την άποψη.

«Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση», δήλωσε ο Tawakol.

Πιστεύει ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναφέρουν τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς κάθε φορά που συμβουλεύουν τους ασθενείς για τα οφέλη της άσκησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Πηγή: healthday


Πηγή