Για κάθε φορά που αναρωτιέσαι και σε τρώει, για κάθε φορά που βλέπεις τις φωτογραφίες και προσπαθείς να αντιληφθείς αν η νέα της σχέση είναι καλύτερος ή όχι από σένα, υπάρχει και μία ευλογία. Να τον γνωρίζεις. Και όχι μόνο να τον γνωρίζεις, αλλά να ξέρεις πως η νοημοσύνη του είναι πολύ περιορισμένη. Όταν ο Ευάγγελος Λεμπέσης έγραφε το 1941 το «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών στο Σύγχρονο Βίο», σε ένα από τα εδάφιά του αναφέρει το παρακάτω. Το παρουσιάζουμε από το πρωτότυπο:
Ο causeur συνάδελφος ἀποτελεῖ ἀληθῆ κοινωνικὴν μάστιγα, διότι ὡς causerie ἐκλαμβάνει τὸ νὰ λέγῃ εἰς τοὺς χειμαζομένους συνανθρώπους τί ἀνέγνωσεν εἰς τὰς ἐφημερίδας, τί ἤκουσεν εἰς τὸ ραδιόφωνον καὶ τί τοῦ εἶπον διάφοροι καθ᾿ ὁδόν, ἐξικνούμενος ἔστιν ὅτε εἰς τὰ σχόλιά του, ὅταν ἀποφασίσῃ νὰ σχολιάσῃ εἰς δυσθεώρητα ὕψη ὀξυδερκείας καὶ πνευματικῆς χάριτος: ὅτι λ.χ. κατὰ τὴν νύκτα ἀναμφιβόλως ἐπικρατεῖ σκότος, τὴν δὲ βροχὴν ἀκολουθεῖ ὁπωσδήποτε ἡ ὑγρασία.
Αυτή δεν είναι μονάχα παρά μία τυπική παρουσίαση ενός βλάκα και των συνήθειών του. Το γεγονός ότι οι βλάκες αποτελούν πράγματι κοινωνική μάστιγα, είναι ένα άλλο θέμα για να το συζητήσουν κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι. Το θέμα είναι άλλο. Κάθε φορά που η πρώην σου, μετά από σένα, επιλέγει κάποιον που γνωρίζεις ότι είναι βλάκας, είναι άξιο προβληματισμού. Από τη μία δεν θα έπρεπε να αισθάνεσαι άσχημα καθότι ο «νέος» είναι βλάκας. Αλλά γιατί έναν βλάκα; Είναι επειδή χρειάζεται κάποιον πιο χειραγωγήσιμο; Κάποιον που μπορεί να τον κάνει ό,τι θέλει; Κάποιον για τον οποίο θα έχει το κεφάλι της ήσυχο; Μπορεί κάποιο από αυτά, μπορεί και όλα αυτά μαζί.
Το θέμα είναι ότι η επιλογή ενός βλάκα για να πάρει την θέση σου, είναι η ουσία της όλης σκέψης και πράξης. Όπως καθημερινά δεν θα ασχολιόσουν με βλάκες -παρά μόνο αν χρειαζόταν στα πλαίσια της εργασίας σου- έτσι ακριβώς πρέπει να το δεις και τώρα. Πέρα από το ότι πλέον δεν σε αφορά και δεν είναι δουλειά σου, θα δαπανούσες χρόνο και φαιά ουσία για ένα βλάκα; Όχι. Και αν το έκανες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου προκαλούσε στο τέλος της ημέρας εκνευρισμό. Δες το λοιπόν κάπως αλλιώς. Αρχικά προσπάθησε, όσο μπορείς, να σκέφτεσαι το βασικότερο: δεν είναι δουλειά σου πια. Δεν σου πέφτει λόγος και δεν είσαι πλέον σε σχέση. Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι οι επιλογές μας λένε πολλά για εμάς. Και ποιον επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας και πώς επιλέγουμε να σκεφτόμαστε.
Να είσαι λοιπόν καλύτερος. Βλάκας ή όχι, όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Βλάκας ή όχι, μείνε πιστός στις αρχές των φιλοσόφων που έλεγαν ότι τα μεγάλα μυαλά σχολιάζουν ιδέες και τα μικρά μυαλά ανθρώπους. Το ότι ο επόμενος είναι βλάκας, είναι κάτι άσχετο τελικά, όσο καλά και αν σε κάνει να αισθάνεσαι. Γιατί ο βλάκας για εκείνη μπορεί να είναι ιδανικός. Σημασία έχει να ξέρεις ποιος είσαι και ακόμη περισσότερο, το ποιος θέλεις να γίνεις.
Μείνε αφοσιωμένος σε σένα και άσε τον θόρυβο. Ακόμη και αν αυτός πονάει.
Πηγή