Η αρχαία πρακτική του περπατήματος σε λαβύρινθους έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής για τη μείωση του άγχους και την αύξηση της ευεξίας, σύμφωνα με το BBC.
Ένας λαβύρινθος (labyrinth) είναι «ένα ελικοειδές μονοπάτι, συχνά μονοκόμματο, με ένα μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα κέντρο», σύμφωνα με την Εταιρεία Λαβυρίνθων (Labyrinth Society). Αν και κάποιοι μπορεί να τους θεωρούν συνώνυμους με τους άλλους λαβύρινθους που στα αγγλικά λέγονται mazes, σε αντίθεση με έναν λαβύρινθο που έχει αδιέξοδα, όλα τα μονοπάτια στον λαβύρινθο οδηγούν πίσω στο κέντρο, όσο περίπλοκο κι αν φαίνεται.
«Ένας λαβύρινθος (maze) έχει σκοπό να σας κάνει να χάσετε το δρόμο σας, ενώ ένας λαβύρινθος (labyrinth) έχει σκοπό να σας βοηθήσει να βρείτε τον δρόμο σας», δήλωσε στο Gothamist η Kathryn McLean, πρόεδρος έρευνας της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Λαβύρινθος.
Η διαφορά των δύο τύπων λαβύρινθων
Labyrinth (Λαβύρινθος): Ένας λαβύρινθος έχει ένα μόνο συνεχόμενο μονοπάτι που οδηγεί προς το κέντρο του και πίσω προς την έξοδο. Όσο και να προχωράτε μπροστά, θα φτάσετε στο κέντρο. Δεν υπάρχουν παρακλάδια ή αδιέξοδα. Οι λαβύρινθοι μπορούν να έχουν πνευματική σημασία και να χρησιμοποιούνται για μελαγχολία ή διαλογισμό.
Maze (Λαβύρινθος): Πρόκειται για ένα πολύπλοκο, κλαδικό παζλ με πολλές επιλογές διαδρομής και αδιέξοδα. Στον λαβύρινθο, μπορείτε να χαθείτε. Ο σκοπός του είναι να σας προκαλέσει σύγχυση και πρόκληση καθώς προσπαθείτε να βρείτε τον δρόμο από την αρχή στο τέλος.
Οι λαβύρινθοι στην αρχαιότητα
«Οι λαβύρινθοι είναι ένα αρχαίο αρχέτυπο που χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια ή και περισσότερο, το οποίο χρησιμοποιείται συμβολικά, ως περιπατητικός διαλογισμός, χορογραφημένος χορός ή χώρος τελετουργιών και τελετών, μεταξύ άλλων», εξηγεί η Labyrinth Society στην ιστοσελίδα της.
Ο παλαιότερος λαβύρινθος που γνωρίζουμε χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ. και είναι σκαλισμένος στο πίσω μέρος μιας πήλινης πλάκας από το μυκηναϊκό ανάκτορο στην Πύλο στη νότια Ελλάδα, αποκάλυψε το Gothamist. Κάποιοι λαβύρινθοι από την Ισπανία είναι ίσως 1.000 χρόνια παλαιότεροι, αλλά οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι για την ακριβή χρονολογία τους.
Οι λαβύρινθοι βρίσκονται φαινομενικά παντού. Έχουν εμφανιστεί σε βραχογραφίες, ζωγραφιές, πλακάκια και νομίσματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχουν στοιχεία για λαβύρινθους σκαλισμένους σε βράχο ή άμμο ή πλεγμένους σε καλάθια από την Ασία, την Αμερική και τη νότια Αφρική. Κατά τον Μεσαίωνα έως και το 25% των καθεδρικών ναών είχαν λαβύρινθους, εξηγεί το BBC.
Ενώ το περπάτημα του λαβυρίνθου αποτελεί κίνηση διαλογισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν σύγχρονες έρευνες που δείχνουν ότι είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι το περπάτημα στο λαβύρινθο βοήθησε στην ανακούφιση των ανθρώπων από το άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Για τους ανθρώπους στα νοσοκομεία και τις φυλακές, το περπάτημα του λαβυρίνθου ως μια ενοποιητική πρακτική νου-σώματος μπορεί να είναι ζωογόνος και θεραπευτική, εκτός από τις παραδοσιακές μορφές ιατρικής θεραπείας ή συμβουλευτικής», δήλωσε στο BBC η Jocelyn Shealy McGee, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Diana R. Garland του Πανεπιστημίου Baylor στο Τέξας, η οποία ήταν ερευνήτρια της μελέτης.
«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι το περπάτημα στο λαβύρινθο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ειρήνης και άλλων θετικών συναισθημάτων, να μειώσει το στρες, να καλλιεργήσει την αυτοσυμπόνια και τη σύνδεση και να προσφέρει μια ευκαιρία για αναστοχασμό σχετικά με τη ζωή του ατόμου και τη δημιουργία νοήματος», πρόσθεσε.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα περπάτησαν σε λαβύρινθο την Παγκόσμια Ημέρα Λαβυρίνθου, η οποία πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Μαΐου από το 2009. Αν και, το περπάτημα του λαβυρίνθου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.
Σε περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε τα βήματά τους, η Εταιρεία Λαβυρίνθων διαθέτει ένα εργαλείο που ονομάζεται World Labyrinth Locator και έχει έναν κατάλογο με περίπου 6.400 λαβυρίνθους.
Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν αρκετοί λαβύρινθοι για να επιλέξει κανείς. Ο παλαιότερος λαβύρινθος της Νέας Υόρκης, που χτίστηκε το 1928, βρίσκεται στην εκκλησία Riverside Church στο Upper West Side, αναφέρει το Gothamist.
Ο Mace Anderson, εθελοντής και μέλος της εκκλησίας, δήλωσε πέρυσι στο Gothamist ότι η εκκλησία πληρώθηκε εν μέρει από τους Ροκφέλερ, οι οποίοι έστειλαν αρχιτέκτονες της εκκλησίας στον καθεδρικό ναό της Σαρτρ στη Γαλλία για να μελετήσουν έναν λαβύρινθο των αρχών του 13ου αιώνα εκεί. Ο Άντερσον είπε ότι είδε για πρώτη φορά λαβύρινθο σε μια εκκλησία στο Μπρονξ και υπάρχει επίσης λαβύρινθος στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Μπρόντγουεϊ στο Άπερ Γουέστ Σάιντ, στην Επισκοπική Εκκλησία της Ανάληψης στο Γκρίνποϊντ και στην Marble Collegiate Church στο Φλάτιρον.
Λαβύρινθοι υπάρχουν πέρα από τις εκκλησίες στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει ένας λαβύρινθος από την καλλιτέχνη Diana Carulli στο East River Park.
Η καλλιτέχνιδα Sarah Jones ζωγράφισε έναν λαβύρινθο στο πεζοδρόμιο στο 505 Laguardia Place στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής τέχνης του Τμήματος Μεταφορών της πόλης.
Το Maria Hernandez Park στο Bushwick διαθέτει επίσης έναν λαβύρινθο από την καλλιτέχνιδα Camilla Gelpi που τον πρόσθεσε το 2007. Ένας λαβύρινθος προστέθηκε επίσης στο Battery Park το 2002 για να τιμήσουν την 11η Σεπτεμβρίου.
Πηγή