Το μηλόξυδο ταιριάζει στις σαλάτες, στη μαρινάδα για το κρέας και όχι μόνο.
Ως «γιατροσόφι», χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων ενοχλήσεων, από τα συμπτώματα της γρίπης έως τις μυρμηγκιές. Ορισμένα από τα υποτιθέμενα οφέλη του δεν επιβεβαιώνονται από τους γιατρούς, ωστόσο το μηλόξυδο είναι μια υγιεινή προσθήκη στη ζωή μας.
– Μηλόξυδο για αδυνάτισμα
Η μόνη επιστημονική μελέτη σχετικά με το μηλόξυδο και το αδυνάτισμα εκπονήθηκε στην Ιαπωνία. Στο πλαίσιο της μελέτης, 175 παχύσαρκα άτομα χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας κατανάλωναν για 12 εβδομάδες είτε μηλόξυδο είτε νερό, ακολουθώντας παρόμοια διατροφή και καταγράφοντας τα γεύματά τους σε ημερολόγιο. Μετά το περάς των 12 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα του μηλόξυδου είχε χάσει περισσότερα κιλά, αν και η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν ήταν μεγάλη. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ξαναπήραν τα κιλά που έχασαν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως το μηλόξυδο ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν τη διάσπαση του λίπους στο σώμα.
– Μηλόξυδο και ζάχαρο
Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το μηλόξυδο έχει αντι-γλυκαιμική δράση, καθώς μπλοκάρει μερικώς τη διάσπαση του αμύλου, άρα και την απελευθέρωση σακχάρων στο αίμα. Επειδή το μηλόξυδο, ακόμη κι όταν διαλύεται σε νερό, αυξάνει τα επίπεδα οξέων στο σώμα, ενδέχεται να οδηγήσει σε καταπόνηση των νεφρών και των οστών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τους κατάλληλους τρόπους ένταξης του μηλόξυδου στη διατροφή σας.
– Μηλόξυδο και πέψη
Συνοδεύοντας ένα γεύμα πλούσιο σε άμυλο με μηλόξυδο, το άμυλο που δεν θα διασπαστεί κατά τη διαδικασία της πέψης θα αποτελέσει τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Ορισμένα είδη μηλόξυδου, κυρίως όσα είναι πιο «θολά» και δεν έχουν υποστεί φιλτράρισμα, περιέχουν σημαντική ποσότητα προβιοτικών, μια ομάδα ωφέλιμων βακτηρίων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.
Συμβουλές χρήσης για το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο δεν πρέπει να καταναλώνεται αδιάλυτο. Είναι αρκετά όξινο, οπότε μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο. Μπορείτε να διαλύσετε 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και να το πίνετε μαζί με το γεύμα μία ή δύο φορές την ημέρα.
Πηγή: webmd.com