Αυτά που τρώμε επηρεάζουν ευθέως την ποιότητα του ύπνου μας.
Μπορούν όμως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) να μας κρατήσουν ξάγρυπνους τη νύχτα; Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτές οι τροφές ευθύνονται για την αϋπνία σε 1 στους 3 ενήλικες.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για παρατεταμένη διάρκεια ζωής και περιέχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους, ζάχαρης και αλατιού. Συνήθως παράγονται μαζικά και επεξεργάζονται βιομηχανικά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει σημαντική συσχέτιση με τη χρόνια αϋπνία.
“Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και οι διαταραχές του ύπνου έχουν αυξηθεί, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί εάν η διατροφή θα μπορούσε να συμβάλει στην ποιότητα του ύπνου”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Marie-Pierre St-Onge.
“Η ερευνητική μας ομάδα είχε προηγουμένως αναφέρει συσχετίσεις υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή διατροφή, με μειωμένο κίνδυνο αϋπνίας και κακής ποιότητας ύπνου και τις πλούσιες σε υδατάνθρακες δίαιτες με αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας. Τα UPF είναι σε άνοδο παγκοσμίως και έχουν συνδεθεί με πολλές άλλες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος”, πρόσθεσε η ίδια.
Πώς έγινε η έρευνα
Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση περισσότερων από 39.000 Γάλλων ενηλίκων σχετικά με διαφορετικές πτυχές των προτύπων ύπνου τους και τεκμηρίωση των διατροφικών τους συνηθειών. Από το 2013 έως το 2015, οι ερευνητές συγκέντρωσαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω πολλαπλών 24ωρων διατροφικών αρχείων που λαμβάνονταν κάθε 6 μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου το 16% της ενεργειακής πρόσληψης των συμμετεχόντων προερχόταν από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και περίπου το 20% ανέφερε ότι είχε χρόνια αϋπνία.
“Τα άτομα που ανέφεραν χρόνια αϋπνία κατανάλωναν υψηλότερο ποσοστό της ενεργειακής τους πρόσληψης από UPF. Η συσχέτιση υψηλότερης πρόσληψης UPF και αϋπνίας ήταν εμφανής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος στους άνδρες από τις γυναίκες”, ανέφεραν οι ερευνητές.
Περιορισμοί και συμπεράσματα της μελέτης
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους και υπάρχουν πιθανότητες ορισμένα τρόφιμα να είχαν ταξινομηθεί εσφαλμένα. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη γενίκευση των ευρημάτων, καθώς ο πληθυσμός της μελέτης είχε υψηλότερο ποσοστό γυναικών και συμμετεχόντων από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο σε σύγκριση με τον γενικό γαλλικό πληθυσμό.
“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αναλύσεις μας ήταν συγχρονικής και παρατηρητικής φύσης και δεν αξιολογήσαμε τη διαχρονική συσχέτιση. Αν και τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν αιτιότητα, η μελέτη μας είναι η πρώτη του είδους της και συμβάλλει στο υπάρχον σύνολο γνώσεων για τις UPF”, είπε η πρώτη συγγραφέας, Pauline Duquenne.
Αν και δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιολόγησης της διατροφής τους για να καθορίσουν εάν παίζει ρόλο στα προβλήματα ύπνου τους.
Πηγή: elsevier.com, medicaldaily.com
Πηγή