Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Πώς επηρεάζει ο πατέρας το μικροβίωμα του εντέρου του παιδιού

Οι μπαμπάδες συμβάλλουν σε μικρό αλλά σημαντικό βαθμό στην υγεία του εντέρου του νεογέννητου μωρού, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Πολλά βακτήρια που ζουν στα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, προέρχονται από τον πατέρα και όχι από τη μητέρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτά περιλαμβάνονται στελέχη του Bifidobacterium longum, ενός βακτηρίου που βοηθά στην πέψη του μητρικού γάλακτος.

«Ο ρόλος του πατέρα μπορεί να είναι μικρός, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Willem de Vos, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας. «Είναι πιθανό να ισχύει κάτι ανάλογο και για τους άλλους που έχουν στενή επαφή με το νεογέννητο».

Τα μωρά γεννιούνται χωρίς βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα, εξηγούν οι ερευνητές. Λαμβάνουν αυτά τα σημαντικά και ωφέλιμα μικρόβια κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη γέννηση.

Είναι γνωστό ότι τα μωρά λαμβάνουν σημαντική ποσότητα βακτηρίων από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. Στην πραγματικότητα, περίπου τα μισά από τα βακτηριακά στελέχη που βρίσκονται στο έντερο ενός μωρού μπορούν να εντοπιστούν στις μητέρες τους.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν πώς άλλα άτομα που έχουν στενή επαφή με ένα βρέφος, θα μπορούσαν να συμβάλουν στο άλλο μισό μικροβίωμα του εντέρου τους, παρέχοντας μια σταθερή πηγή καλών βακτηρίων που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

«Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της μελέτης και άλλων συνεισφορών βακτηρίων, όπως αυτές των αδελφών και των φροντιστών», δήλωσε ο ερευνητής Nicola Segata, καθηγητής υπολογιστικής μεταγονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία.

Το μικροβίωμα ενός ανθρώπου περιέχει χιλιάδες διαφορετικά μικρόβια -βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς- που συνήθως παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία. Είναι γνωστό ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διασπούν τις τοξίνες, βοηθούν στην πέψη και συνθέτουν ορισμένες βασικές βιταμίνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα των κοπράνων 73 βρεφών, 21 από τα οποία γεννήθηκαν με καισαρική τομή και 52 κολπικά. Συνέλεξαν δείγματα από τα μωρά στις τρεις εβδομάδες, στους τρεις μήνες και στον ένα χρόνο και τα συνέκριναν με δείγματα που ελήφθησαν από τη μητέρα και τον πατέρα του μωρού.

«Γνωρίζοντας ότι ο πατέρας συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του μωρού, υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος των φυσικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του νεογέννητου και του πατέρα του, καθώς και με άλλα μέλη της οικογένειας. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις σημαντικές συνεισφορές», δήλωσε ο Segata.

Περίπου το 25% των γεννήσεων παγκοσμίως πραγματοποιούνται με καισαρική τομή. Αυτά τα μωρά μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση βακτηρίων τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα για να διασφαλιστεί ότι έχουν υγιή βακτήρια εντέρου.

Άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας διαπίστωσε ότι μια μεταμόσχευση βακτηρίων από τη μητέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των επιβλαβών βακτηριακών στελεχών στο έντερο ενός μωρού για διάστημα έως και ενός έτους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe.


Πηγή