Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Πότε να παίρνετε ψευδάργυρο: Οι top 3 χρήσεις του στον οργανισμό

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες.

Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού, τον κυτταρικό μεταβολισμό και πολλά άλλα.

Εδώ, διερευνούμε τις τρεις κορυφαίες χρήσεις του ψευδαργύρου, πότε πρέπει να τον παίρνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και ποιος πρέπει να αποφεύγει την λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Οι 3 κορυφαίες χρήσεις του ψευδαργύρου:

1. Ανοσολογική Υποστήριξη

Ο ψευδάργυρος είναι γνωστός για τον ρόλο του στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να βλάψει την ανοσολογική απόκριση, αυξάνοντας την ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, εφόσον ληφθεί εντός 24 ωρών από την έναρξη. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην Cochrane Database of Systematic Reviews, οι παστίλιες ψευδαργύρου μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά περίπου 1 ημέρα.

2. Επούλωση πληγών

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των πληγών και την υγεία του δέρματος. Παίζει ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, τα οποία είναι απαραίτητα για την επισκευή των ιστών.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή χρόνιες πληγές όπως τα έλκη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα του ψευδαργύρου στην προώθηση της πηγής επούλωσης πληγών.

3. Υποστήριξη για την ανάπτυξη των παιδιών

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Υποστηρίζει την κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση DNA, τα οποία είναι κρίσιμα σε αυτήν τη διαδικασία.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά και καθυστερήσεις στη σεξουαλική ανάπτυξη. Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκής πρόσληψης ψευδαργύρου για την κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

Πότε να παίρνετε ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Με τα γεύματα: Ο ψευδάργυρος απορροφάται καλύτερα, όταν λαμβάνεται με το φαγητό. Η λήψη του με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ναυτία και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  • Πρωί ή βράδυ: Ο χρόνος λήψης συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να ποικίλλει. Για γενική υγεία, μπορεί να ληφθεί το πρωί ή το βράδυ. Ωστόσο, για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης, η λήψη του με ένα γεύμα το πρωί μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.
  • Αποφύγετε τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο: Συνιστάται να αποφεύγετε την λήψη ψευδαργύρου με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, καθώς το ασβέστιο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται σε διαφορετική ώρα της ημέρας από τα συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Οι 3 κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο

  • Στρείδια: Τα στρείδια περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου ανά μερίδα μεταξύ όλων των τροφίμων. Μόλις 6 μέτρια στρείδια μπορούν να παρέχουν 32 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου, που είναι πολύ πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη. Προσφέρουν επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Βοδινό κρέας: Το βόειο κρέας, ιδιαίτερα τα άπαχα κομμάτια, είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων μαγειρεμένου βοείου κρέατος παρέχει περίπου 7 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.
  • Σπόροι κολοκύθας: Για όσους προτιμούν τις φυτικές επιλογές, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πηγή. Προσφέρουν περίπου 2,3 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ παίρνει συμπληρώματα ψευδαργύρου:

1. Άτομα με ορισμένες παθήσεις

  • Χρόνια Νεφρική Νόσος: Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν υψηλές δόσεις ψευδαργύρου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση και πιθανή τοξικότητα, λόγω διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας.
  • Ευαισθησία ή αλλεργία στον ψευδάργυρο: Όσοι έχουν γνωστή ευαισθησία ή αλλεργία στον ψευδάργυρο θα πρέπει να απέχουν από τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

2. Όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα

  • Αντιβιοτικά και διουρητικά: Ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα διουρητικά, δυνητικά μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους ή αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε την λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, εάν παίρνετε φάρμακα ή έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Η ιδιαίτερη περίπτωση για έγκυες ή θηλάζουσες

Αν και ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις. Είναι καλύτερο να βασίζεστε σε διατροφικές πηγές και να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν πάρετε συμπληρώματα.

Γενικά

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο με πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την επούλωση των πληγών και την υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιώνς

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο όπως τα στρείδια, το βοδινό κρέας και οι σπόροι κολοκύθας στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη. Ωστόσο, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου δεν είναι κατάλληλα για όλους, ειδικά για εκείνους με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για να καθορίσετε τη σωστή προσέγγιση για τις ανάγκες σας.

Πηγές: nih.gov, healthline.com


Πηγή