Παρόλο που τα φυτικά εναλλακτικά προϊόντα κρέατος είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, μπορεί να είναι πιο υγιεινά για την καρδιά από το παραδοσιακό κρέας, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και του σωματικού βάρους, βελτιώθηκαν όταν το κρέας αντικαταστάθηκε με ένα φυτικό υποκατάστατο, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν εναλλακτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης είδαν μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 13%, μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης κατά 9%, μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης κατά 11%.
«Το κρέας φυτικής προέλευσης είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση που συνδέεται σαφώς με μειωμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε στο NBC News ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ehud Ur, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη διακύμανση στη διατροφική αξία των υποκατάστατων κρέατος, όπως στην ποσότητα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών που περιείχαν.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο μάρκες μπιφτεκιών: μια παλαιότερη και μια νεότερη που είχε γεύση που θύμιζε περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας. Η παλαιότερη μάρκα είχε 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης κορεσμένων λιπαρών, σε σύγκριση με το 30% που είχε το μπιφτέκι πρόσφατης κυκλοφορίας. Εν τω μεταξύ, η παλαιότερη μάρκα είχε 0% χοληστερόλη, έναντι 27% που βρέθηκε να έχει η νεότερη μάρκα.
Τα περισσότερα υποκατάστατα κρέατος είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και τα τρόφιμα αυτά τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα, σύμφωνα με το NBC News.
Ο Ur υποστήριξε πάντως ότι δεν είναι όλα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά για την καρδιά.
«Από μόνη της, η επεξεργασία δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα φυτικά κρέατα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, αλλά όχι με την έννοια ότι έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά ή υδατάνθρακες που σχετίζονται με επιπτώσεις στην υγεία».
Κατά τον Ur, είναι απαραίτητη μια μελλοντική τυχαιοποιημένη δοκιμή που θα εξετάζει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα που τρώνε υποκατάστατα κρέατος σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους.
«Προφανώς, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να διεξαχθεί μια διπλά τυφλή δοκιμή, επειδή οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν αν τρώνε κρέας ή ένα εναλλακτικό προϊόν. Αλλά ορισμένα από τα νεότερα κρέατα φυτικής προέλευσης είναι πολύ κοντά στη γεύση του πραγματικού κρέατος».
Ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δήλωσε στο NBC News ότι, «σε γενικές γραμμές, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να καταναλώνουμε ολόκληρες τροφές».
Αλλά δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό, «οπότε νομίζω ότι υπάρχει χώρος για τρόφιμα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερ-επεξεργασμένα», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε σε μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κρέας για οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια μια φυτική εναλλακτική λύση κρέατος για οκτώ εβδομάδες.
Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν τα εναλλακτικά υποκατάστατα κρέατος, «η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν κατά περίπου 10%, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό. Απλώς το γεγονός ότι κάτι μπορεί να εμπίπτει στον ορισμό της υπερ-επεξεργασμένης τροφής δεν σημαίνει ότι είναι κακό».
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology
Πηγή