Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Χαμηλός ο επιδημιολογικός κίνδυνος για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Χαμηλός είναι ο επιδημιολογικός κίνδυνος για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων για το 2024 που διενήργησε η εταιρεία «Οικοανάπτυξη».

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα που αναφέρονται με το πέρας του πρώτου τριμήνου εκτέλεσης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος), επισημαίνεται ότι η χρονική περίοδος που έχουμε ήδη διανύσει χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλούς πληθυσμούς προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών του Culex pipiens, του είδους που ενέχεται στη μετάδοση του ιού, περίπου στο 35% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας εξαετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σημειώθηκαν πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις το περασμένο διάστημα, παρ’ ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και της άνοιξης προδιέθεταν για μια χρονιά υψηλού κινδύνου σε σχέση με την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Μηδενική θετικότητα παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε ακμαία κουνούπια

Αναλυτικότερα, από τα πρώτα δεδομένα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία συγκεντρώθηκαν μέχρι χθες, καταγράφηκε μηδενική θετικότητα παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε ακμαία κουνούπια επί συνόλου 266 δειγμάτων για το 2024, έναντι θετικότητας 1,2% από ένα συνολικό αριθμό 388 δειγμάτων το 2023, 4% από έναν αριθμό 447 δειγμάτων για το 2022 και 0% από ένα συνολικό αριθμό 243 δειγμάτων το 2021. Αντίστοιχα, σε οικόσιτα ορνίθια ηλικίας κάτω των 6 μηνών το 2024 καταγράφηκε οροθετικότητα 8% σε 35 οικισμούς, έναντι 2% σε 45 οικισμούς το 2023, 11% σε 53 οικισμούς το 2022 και 0% σε 50 οικισμούς το 2021.

Σύμφωνα με την «Οικοανάπτυξη», ο συνδυασμός των πέντε βασικών συντελεστών κινδύνου (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, αφθονία κουνουπιών, παρουσία ιού του Δυτικού Νείλου σε κουνούπια, οροθετικότητα σε οικόσιτα ζώα-δείκτες), στη βάσει των σχετικών χρονοσειρών δεδομένων που συλλέγονται συστηματικά από το 2010 και μετά από την εταιρεία, προϊδεάζει για χαμηλή ένταση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους έως τα μέσα Αυγούστου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενεργούς μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου συμβαίνει κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος μετρήσεων όσον αφορά την κυκλοφορία του παθογόνου σε ακμαία κουνουπιών και ζώα-δείκτες. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι συστηματικές μετρήσεις σε επίπεδο αφθονίας προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών, έτσι ώστε, να υπάρξει νέα ενημέρωση για την εκτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από το ιό του Δυτικού Νείλου στις αρχές Αυγούστου, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.


Πηγή