Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ποια αντικαταθλιπτικά συνδέονται με μεγαλύτερη πρόσληψη βάρους

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια κοινή παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη, ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση από άλλους.

Οι χρήστες βουπροπιόνης έχουν 15% έως 20% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν σημαντικό βάρος από εκείνους που λαμβάνουν το πιο κοινό αντικαταθλιπτικό, τη σερτραλίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ταυτόχρονα, η εσκιταλοπράμη και η παροξετίνη είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους σε σύγκριση με τη σερτραλίνη, παρόλο που όλα είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά, όπως η βουπροπιόνη, σχετίζονται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους από άλλα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jason Block, γενικός ιατρός στο Ινστιτούτο Υγείας Harvard Pilgrim στη Βοστώνη.

Περίπου το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 183.000 άτομα ηλικίας 18 έως 80 ετών στα οποία είχαν συνταγογραφηθεί πρόσφατα αντικαταθλιπτικά. Η ομάδα έλεγξε το βάρος των ασθενών σε έξι μήνες, ένα χρόνο και δύο χρόνια αφότου άρχισαν να παίρνουν ένα από τα οκτώ κοινά αντικαταθλιπτικά.

Συνολικά, οι χρήστες βουπροπιόνης πήραν το λιγότερο βάρος σε σύγκριση με τους χρήστες άλλων αντικαταθλιπτικών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Μια αύξηση βάρους 5% ή περισσότερο θεωρήθηκε κλινικά σημαντική.

«Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς και οι κλινικοί τους γιατροί μπορεί να επιλέξουν ένα αντικαταθλιπτικό έναντι ενός άλλου, η αύξηση του βάρους είναι μια σημαντική παρενέργεια που συχνά οδηγεί τους ασθενείς να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί τους θα μπορούσαν να εξετάσουν την αύξηση του βάρους ως έναν από τους λόγους για την επιλογή ενός φαρμάκου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Block.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.


Πηγή