Ένας Γερμανός καταδικασμένος σε θάνατο στη Λευκορωσία εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας κλαίγοντας και εκλιπαρώντας τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στην υπόθεσή του.
«Κύριε Σολτς, σας παρακαλώ, είμαι ακόμα ζωντανός … δεν είναι ακόμα πολύ αργά», είπε ο Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος απεικονίζεται με χειροπέδες μέσα σε ένα κελί, απευθύνοντας έκκληση στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Οι αρχές της Λευκορωσίας, ενός κράτους όπου τα βασανιστήρια και οι πολιτικοποιημένες δίκες είναι διαδεδομένες, ισχυρίζονται ότι ο 30χρονος Κρίγκερ ταξίδεψε στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο με εντολή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, με σκοπό να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε σιδηροδρομική γραμμή.
Εμφανίστηκε κλαίγοντας ο Γερμανός που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία
«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου. Παραδέχομαι την ενοχή μου, χωρίς καμία αμφιβολία», δήλωσε ο Κρίγκερ σε ένα τμήμα της συνέντευξης όπου το πρωτότυπο γερμανικό κείμενο ακουγόταν κάτω από μια μετάφραση φωνής στη ρωσική γλώσσα. Σε αρκετές στιγμές κατά τη διάρκεια της 17λεπτης τηλεοπτικής εκπομπής ξέσπασε σε κλάματα.
Η KGB, όπως είναι ακόμη γνωστή η μυστική υπηρεσία της Λευκορωσίας, έχει ιστορικό παραποίησης στοιχείων και απόσπασης ομολογιών με βασανιστήρια, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν στην εκπομπή. Δεν παρασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Κρίγκερ.
Πώς καταδικάστηκε σε θάνατο
Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Κρίγκερ εργαζόταν στο παρελθόν ως ιατρικός υπάλληλος για τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και ως υπεύθυνος ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι είχε εργαστεί εκεί και η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel την Παρασκευή επικαλέστηκε έναν πρώην συνάδελφο της οργάνωσης που δήλωσε ότι ο Κρίγκερ τους είχε πει ότι είχε στρατολογηθεί για να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Όλοι υποθέσαμε ότι θα πήγαινε ως γιατρός», δήλωσε ο συνάδελφος.
Ο Κρίγκερ δήλωσε ότι παρακινήθηκε να εργαστεί για την Ουκρανία αφού διάβασε στις ειδήσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα και ότι του έδωσαν μια αποστολή να εκτελέσει στη Λευκορωσία πριν ταξιδέψει στην Ουκρανία. Η εκπομπή υποστήριξε ότι τράβηξε αρκετές φωτογραφίες από ευαίσθητες τοποθεσίες και στη συνέχεια τοποθέτησε ένα σακίδιο με εκρηκτικά δίπλα σε μια σιδηροδρομική γραμμή. Η επακόλουθη έκρηξη δεν έβλαψε κανέναν, όπως υποστηρίχθηκε.
Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί τη θανατική ποινή. Οι ποινές εκτελούνται με μία μόνο σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και οι σοροί θάβονται κρυφά.
Είναι πιθανό η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, να ελπίζει να συμπεριλάβει τον Κρίγκερ σε μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που συζητείται εδώ και μερικούς μήνες. Η ομολογία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να ασκηθεί πίεση στη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
«Ο χρόνος είναι εναντίον μου»
«Ο χρόνος είναι εναντίον μου. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να εκτελέσουν την ποινή. Κάθε δευτερόλεπτο μετανιώνω για ό,τι έκανα», δήλωσε ο Κρίγκερ, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να παρέμβει στην υπόθεσή του.
Η Ρωσία έχει φυλακίσει αρκετούς Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και τον ανταποκριτή της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία Ρώσοι κατάσκοποι και δολοφόνοι που φυλακίστηκαν στο εξωτερικό θα επέστρεφαν στη Μόσχα με αντάλλαγμα δυτικούς κρατούμενους στη Ρωσία. Ωστόσο, η Ρωσία δεν κρατά Γερμανούς κρατούμενους υψηλού προφίλ και ο Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο πρωταρχικός του στόχος σε μια ανταλλαγή είναι ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ένας Ρώσος δολοφόνος που πυροβόλησε έναν εξόριστο Τσετσένο σε ένα πάρκο του Βερολίνου το 2019.
Ο Σολτς είναι «ενήμερος»
Γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τις φήμες περί ανταλλαγής, αλλά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι παρέχουν προξενική βοήθεια στον Κρίγκερ και «εργάζονται εντατικά με τις αρχές της Λευκορωσίας για λογαριασμό του».
Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι ο Σολτς ήταν ενήμερος για την υπόθεση. «Όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση, [ο ίδιος] ανησυχεί για τα γεγονότα αυτά, ιδίως σε σχέση με τη θανατική καταδίκη», δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Πηγή