Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη: Οι μελλοντικές επιπλοκές

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν υποκλινικά προβλήματα θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή συμπτώματα που δεν έχουν εκδηλωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι έγκυες που διαγνώστηκαν με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, δηλαδή θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί, πριν από την 21η εβδομάδα κύησης, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα συμπτωματικό υποθυρεοειδισμό, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν θεραπεία υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών εντός πέντε ετών από τη γέννηση του παιδιού.

Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός αποτελεί συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς πάσχει από αυτόν το 25% των εγκύων.

Από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος, αλλά ο συμπτωματικός υποθυρεοειδισμός συνδέεται με κόπωση, κατάθλιψη, ακόμη και καρδιακά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Michael Varner, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 307 έγκυες γυναίκες που είχαν διαγνωστεί είτε με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό είτε με υποθυροξιναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία βρίσκονται στο αίμα πολύ χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης.

Οι καταστάσεις αυτές εντοπίστηκαν μεταξύ οκτώ και 20 εβδομάδων κύησης, ενώ στον πρώτο και τον πέμπτο χρόνο μετά τον τοκετό, οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν αν είχαν διαγνωστεί με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς ή αν είχαν λάβει θεραπεία γι’ αυτήν.

Σε αντίθεση με τη σύνδεση υποθυρεοειδισμού και μεταγενέστερων προβλημάτων του θυρεοειδούς, οι γυναίκες που είχαν υποθυροξιναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είχαν υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για υποθυρεοειδισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Varner, οι μελέτες στις οποίες βασίστηκε η ομάδα του για τη νέα μελέτη έδειξαν επίσης ότι «δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα πενταετή αποτελέσματα της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης των παιδιών από την προγεννητική θεραπεία είτε του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού είτε της υποθυροξιναιμίας».

Όσον αφορά ωστόσο, την υγεία της μαμάς, «τα δεδομένα μας κομίζουν περαιτέρω στοιχεία για την περίοδο μετά τον τοκετό ως μια περίοδο κατά την οποία τα αυτοάνοσα νοσήματα, στην προκειμένη περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός, είναι πιο πιθανό να είναι παρόντα», δήλωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Thyroid.


Πηγή