Θα μπορούσε να είναι μία ερώτηση που την απευθύνεις στον εαυτό σου, όταν κάτι βλέπεις ότι επαναλαμβάνεται. Πολλές φορές λέμε ότι θέλουμε κάτι, αλλά άραγε είναι πράγματι αυτό που θέλουμε; Και το ερώτημα εδώ είναι, λες ότι θέλεις να δεσμευτείς, αλλά συνεχώς κάτι γίνεται λάθος, για παράδειγμα πόσο διαθέσιμος δείχνεις και πόσο χώρο έχει η ζωή σου για να βάλεις έναν ακόμη άνθρωπο; Μήπως τελικά σαμποτάρεις τον εαυτό σου;
Με απλά λόγια το αυτό-σαμποτάζ στις σχέσεις είναι ένα φαινόμενο που πολλοί αντιμετωπίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα. Πρόκειται για την τάση να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας, ακόμα και όταν όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Και αυτό από μόνο του φέρνει τη λήξη μιας κατάστασης, πριν καν καταλάβεις το γιατί. Ας δούμε μερικούς από τους λόγους που μπορείς να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να μην το καταλαβαίνεις.
3 κοινοί μύθοι που συζητάνε οι άντρες γύρω από τις γυναίκες
1. Συναισθηματική διαθεσιμότητα
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις και να μην έχεις δώσει την κατάλληλη σημασία είναι ότι η επικοινωνία με την πρώην σου, μάλλον σε αφήνει πίσω. Κοινώς το να διατηρείς επαφή με το παρελθόν σου και να μην κόβεις τελείως τους «δεσμούς» δεν βοηθάει και πολύ στο να μπορέσεις να αφήσεις χώρο για έναν καινούργιο άνθρωπο στη ζωή σου, όταν υπάρχει ακόμη ερωτικό συναίσθημα. Μήπως το μυαλό σου τρέχει αλλού; Αν ναι, πόσο χώρος υπάρχει για κάτι νέο; Για σκέψου το.
2. Ο φόβος της απόρριψης
Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να σαμποτάρει τη σχέση του. Ο φόβος ότι μια κοπέλα θα μας απορρίψει ή ότι δεν είμαστε αρκετοί, μπορεί να μας κάνει βα αποτραβηχτούμε, να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματικά ή ακόμα και να προκαλέσουμε σκόπιμες συγκρούσεις.
3. Η ανάγκη για έλεγχο
Μπορεί να υπάρχει ανασφάλεια όταν δεν έχουν τον έλεγχο σε μια σχέση. Αυτή η ανάγκη για έλεγχο μπορεί να εκδηλωθεί μέσα απ τη ζήλια. Η επιθυμία να έχουμε τον πλήρη έλεγχο μπορεί να απομακρύνει το άλλο πρόσωπο και να δημιουργήσει περιττή ένταση.
4. Οι τραυματικές εμπειρίες από τα παλιά
Τραύματα από προηγούμενες σχέσεις ή την παιδική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τις τωρινές μας σχέσεις. Κάποιος που έχει πληγωθεί στο παρελθόν μπορεί να έχει δυσκολία να εμπιστευτεί και να αφεθεί συναισθηματικά, οδηγώντας τον εαυτό του σε αυτο-σαμποτάζ για να αποφύγει τον ενδεχόμενο πόνο.
Το «είσαι πολύ όμορφη σήμερα» είναι το μεγαλύτερο «προσβλημέντο» της εποχής
5. Φόβος για δέσμευση
Η ιδέα της μακροχρόνιας δέσμευσης μπορεί να προκαλεί φόβο και άγχος. Αυτός ο φόβος μπορεί να ωθήσει κάποιον στο να αποστασιοποιηθεί, να αποφύγει σοβαρές συζητήσεις ή να διατηρεί μια «ασφαλή» απόσταση από τη σύντροφό του, κρατώντας τη σχέση σε πιο επιφανειακό επίπεδο.
6. Η δυσκολία στην επικοινωνία
Η έλλειψη ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση. Πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις ή απομόνωση. Το να μην επικοινωνούμε τις ανάγκες και τους φόβους μας δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για το αυτοσαμποτάζ.
7. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όταν ένας άνδρας δεν πιστεύει στον εαυτό του, μπορεί να θεωρεί πως δεν αξίζει την αγάπη και την προσοχή της συντρόφου του. Αυτό τον ωθεί να συμπεριφέρεται με τρόπους που υπονομεύουν τη σχέση του, είτε προκαλώντας διαμάχες είτε αποφεύγοντας την οικειότητα.
Πηγή