Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

1 στους 5 με κατάθλιψη το 2022 – Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες παρουσίασε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο από τα συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2019, περίπου το 6% των ενηλίκων είχε βιώσει μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα άγχους τις τελευταίες 2 εβδομάδες του έτους, ενώ το 7% είχε βιώσει μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης το ίδιο διάστημα.

Η ψυχική και η σωματική υγεία συνδέονται στενά, καθώς οι ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές παθήσεις είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα σωματικής υγείας, καθώς και μειωμένη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Επιπλέον, οι αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά του ατόμου, καθώς και την απόδοση στην εργασία ή το σχολείο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 και μέχρι το 2021 κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Η Emily P. Terlizzi και ο Benjamin Zablotsky από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας στο Hyattsville του Maryland, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας του 2022 για να εξετάσουν τον επιπολασμό των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης χρησιμοποιώντας την κλίμακα Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής και την κλίμακα κατάθλιψης του Ερωτηματολογίου Υγείας Ασθενών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 18,2 και το 21,4% των ενηλίκων αντιμετώπισαν συμπτώματα άγχους ή συμπτώματα κατάθλιψης, αντίστοιχα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του 2022.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διέφερε ανάλογα με τα κοινωνικοδημογραφικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών είχαν το υψηλότερο ποσοστό ήπιων, μέτριων ή σοβαρών συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης. Τα ποσοστά μειώνονταν με την ηλικία και ήταν υψηλότερα μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών.

Το υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης παρατηρήθηκε σε άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δεν είχαν ολοκληρώσει το λύκειο) και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το 100% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας, καθώς και σε άτομα που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.

«Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό των ενηλίκων με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ 2019 και 2022», είναι το συμπέρασμα των συγγραφέων της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού National Health Statistics Reports.


Πηγή