Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Το συναρπαστικό όφελος για όσους περνούν βαριά Covid-19 που αφορά τον καρκίνο

Μια συναρπαστική νέα μελέτη αποκάλυψε ένα απροσδόκητο πιθανό όφελος της σοβαρής λοίμωξης με COVID-19: μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.

Αυτό το εκπληκτικό εύρημα, που βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια, ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία του καρκίνου και ρίχνει φως στις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των καρκινικών κυττάρων. Σίγουρα πάντως, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να κολλήσουν COVID.

Τα δεδομένα που περιγράφουν τη σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο είναι σημαντικά και πολλά φάρμακα στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητές του.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μονοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων και άλλων απειλών.

Στους καρκινοπαθείς ωστόσο, τα μονοκύτταρα μπορεί μερικές φορές να καταληφθούν από τα καρκινικά κύτταρα και να μετατραπούν σε φιλικά προς τον καρκίνο κύτταρα που προστατεύουν τον όγκο από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι η σοβαρή λοίμωξη από COVID προκαλεί στον οργανισμό την παραγωγή ενός ειδικού τύπου μονοκυττάρων με μοναδικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αυτά τα «επαγόμενα» μονοκύτταρα εκπαιδεύονται ειδικά για να στοχεύουν τον ιό, αλλά διατηρούν επίσης την ικανότητα να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Για να καταλάβουν πώς λειτουργεί αυτό, εξέτασαν το γενετικό υλικό του ιού που προκαλεί την COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα επαγόμενα μονοκύτταρα διαθέτουν έναν ειδικό υποδοχέα που συνδέεται με μια συγκεκριμένη αλληλουχία του RNA του COVID.

Ο Ankit Bharat, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην εργασία από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, εξήγησε αυτή τη σχέση χρησιμοποιώντας μια αναλογία κλειδαριάς και κλειδιού: «Αν το μονοκύτταρο ήταν μια κλειδαριά και το COVID RNA ήταν ένα κλειδί, τότε το COVID RNA είναι η τέλεια εφαρμογή».

Για να ελέγξει τη θεωρία της, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια με διάφορους τύπους καρκίνου προχωρημένου σταδίου (στάδιο 4), συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Έδωσαν στα ποντίκια ένα φάρμακο που μιμείται την ανοσολογική απόκριση σε μια σοβαρή μόλυνση COVID, προκαλώντας την παραγωγή αυτών των ειδικών μονοκυττάρων. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Οι όγκοι στα ποντίκια άρχισαν να συρρικνώνονται και στους τέσσερις τύπους καρκίνου που μελετήθηκαν.

Σε αντίθεση με τα κανονικά μονοκύτταρα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν από τους όγκους σε προστατευτικά κύτταρα, αυτά τα επαγόμενα μονοκύτταρα διατήρησαν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ήταν σε θέση να μεταναστεύσουν στις περιοχές των όγκων -κάτι που τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να επιτύχουν- και, μόλις έφτασαν εκεί, ενεργοποίησαν τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων. Αυτά τα φονικά κύτταρα επιτέθηκαν στη συνέχεια στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας τη συρρίκνωση των όγκων.

Αυτός ο μηχανισμός προσφέρει μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του καρκίνου που δεν βασίζεται στα Τ κύτταρα, τα οποία αποτελούν το επίκεντρο πολλών σημερινών ανοσοθεραπευτικών θεραπειών.

Αν και η ανοσοθεραπεία έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει ελπίδα, λειτουργεί μόνο στο 20% έως 40% των περιπτώσεων, ενώ συχνά αποτυγχάνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετά λειτουργικά Τ κύτταρα.

Πράγματι, πιστεύεται ότι η εξάρτηση από την ανοσία των Τ-κυττάρων είναι ένας σημαντικός περιορισμός των σημερινών προσεγγίσεων ανοσοθεραπείας.

Αυτός ο νέος μηχανισμός, αντίθετα, προσφέρει έναν τρόπο επιλεκτικής εξόντωσης των όγκων που είναι ανεξάρτητος από τα Τ κύτταρα, παρέχοντας ενδεχομένως μια λύση για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή ανοσοθεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία εφαρμόστηκε ποντίκια, οι πτυχές αυτού του μηχανισμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και στον άνθρωπο και κατά άλλων τύπων καρκίνου, καθώς διαταράσσει μια κοινή οδό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι καρκίνοι για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων που θα μπορούσαν να διεγείρουν την παραγωγή αυτών των μονοκυττάρων που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.


Πηγή