Το έχουμε κάνει όλοι. Έχουμε στείλει ή έχουμε δεχτεί εκείνο το μήνυμα στα εισερχόμενα και το παιχνίδι δεν άργησε να ξεκινήσει. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο φλερτ, είτε έχει να κάνει μέσω dating apps, είτε από κοντά. Ο έρωτας είναι έρωτας και αυτό ισχυρίζεται και μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Sciences.
Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα της μελέτης αποκαλύπτει πως όσοι ταιριάζουν σε dating apps μπορούν να αναπτύξουν εξίσου ισχυρές σχέσεις με εκείνους που βρέθηκαν στην ίδια παρέα μέσω κοινών γνωστών. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor εξέτασαν 233 φοιτητές σχετικά με τις εμπειρίες τους από τις σχέσεις για να διαπιστώσουν αν ο τρόπος που γνωρίζονται τα ζευγάρια επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης τους και δεν παρατήρησαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές στην ικανοποίηση με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιούργησαν μια σχέση», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο το ενδιαφέρον στην έρευνα βρίσκεται αλλού. Οι γυναίκες φαίνεται ότι βιώνουν εντονότερο burnout συγκριτικά με τους άνδρες, με το 80% να αναφέρει ότι αισθάνεται κάποιο επίπεδο εξουθένωσης σε σύγκριση με το 74% των ανδρών. Εξετάζοντας γιατί οι άνθρωποι λένε ότι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα, ο κυριότερος λόγος φαίνεται να είναι η αδυναμία να συνάψουν μια σοβαρή σχέση (40%). Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης το αίσθημα απογοήτευσης από τους άλλους χρήστες (35%), το αίσθημα απόρριψης (27%) και οι επαναλαμβανόμενες ίδιες συνομιλίες (24%).
Η Gen Z «δηλώνει» απαγοητευμένη από τα dating apps
Πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι νέοι αποζητούν αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια, ψυχική ευεξία και ο σεβασμό και προκρίνει την αφοσίωση (79%), τον σεβασμό (78%) και τα «ανοιχτά μυαλά» (61%) έναντι της εμφάνισης (56%).
«Η γενική αντίληψη είναι ότι [οι εφαρμογές γνωριμιών] έχουν γκρεμίσει την ιδέα της δέσμευσης. Προσφέρουν πράγματι περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους και όταν έχουμε περισσότερες επιλογές είναι πιο δύσκολο να δεσμευτούμε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι οι εφαρμογές γνωριμιών που το προκάλεσαν αυτό. Αντικατοπτρίζουν απλώς αυτό το στοιχείο της κοινωνίας», αναφέρουν οι ειδικοί. Οπότε είτε από κοντά, είτε μέσω διαδικτύου, το πρόβλημα παραμένει στην επικοινωνία και στο ποιοι πραγματικά είμαστε. Μην τα ρίχνουμε όλα στο μέσο για τις δικές μας ανασφάλειες και ανευθυνότητες.
Πηγή