Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025
Ασπεργίλλωση: Η επικίνδυνη λοίμωξη των πνευμόνων από μύκητες

Ασπεργίλλωση: Η επικίνδυνη λοίμωξη των πνευμόνων από μύκητες

Ασπεργίλλωση ονομάζεται η ομάδα των παθήσεων που προκαλεί ο κοινός μύκητας Ασπέργιλλος.

Η μούχλα που σχηματίζεται από το μύκητα απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια, τα λεγόμενα σπόρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελαφριά και μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα, μολύνοντας εσωτερικούς χώρους. Όταν τα σπόρια αναπτύσσονται, δημιουργείται σε διάφορα σημεία μούχλα και ενδέχεται να προκύψει λοίμωξη των πνευμόνων εάν ο μικροοργανισμός εισβάλλει στο σώμα με την εισπνοή.

Τα σπόρια του Ασπέργιλλου (aspergillus fumigatus) βρίσκονται παντού γύρω μας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται συχνά στα φύλλα των δέντρων που σαπίζουν ή στο κομπόστ, σε εγκαταστάσεις ψύξης-θέρμανσης, υλικά θερμομόνωσης κ.α.

Όπως κάθε τύπος μύκητα, έτσι και ο Ασπέργιλλος αναπτύσσεται ευκολότερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Έτσι, μπορεί να τον βρούμε σε χώρους του σπιτιού όπως το μπάνιο και η κουζίνα, δεν ευθύνεται όμως ο συγκεκριμένος μύκητας για τις χαρακτηριστικές μαύρες κουκκίδες μούχλας που συχνά βλέπουμε στους χώρους αυτούς.

Μελέτη που εκπονήθηκε το 2005 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Allergy υπέδειξε ότι ο Ασπέργιλλος εντοπίζεται στα περισσότερα σπίτια και συγκεκριμένα στις κρεβατοκάμαρες, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα από τα ακάρεα, τα μικροσκοπικά αρθρόποδα που φιλοξενεί το κρεβάτι και το μαξιλάρι μας και τα οποία τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος.

bigstock Female lying on bed and closin 95493845

Ο Ασπέργιλλος ευθύνεται κυρίως για κρίσεις αλλεργίας, πυροδοτώντας συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια. Ο μύκητας αποτελεί επίσης ερεθιστικό παράγοντα για τα άτομα με άσθμα.

Ωστόσο, ο Ασπέργιλλος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, την ασπεργίλλωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασπεργίλλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές έως και θανατηφόρες βλάβες στους πνεύμονες.

Άτομα με λειτουργικό ανοσοποιητικό καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μύκητα χωρίς επιπλοκές, ωστόσο όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητική επίδραση του μικροοργανισμού.

Η ασπερίλλωση μπορεί να εκδηλωθεί με τα εξής συμπτώματα:

– επίμονος βήχας

– πυρετός

– ρίγη

– ζαλάδα

– εξασθένιση της ακοής

– αιμόπτυση (βήχας με αίμα)

Τα συμπτώματα της λοίμωξης θυμίζουν σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της γρίπης.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: nationalaspergillosiscentre.org.uk