Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά φέρνουν το άρωμα των γιορτών και συνήθως συνδέονται με οικογενειακές παραδόσεις και εορταστικές στιγμές σε κάθε χώρα.
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που συνδέεται με την παράδοση, και τα γλυκά που καταναλώνονται στις γιορτές ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες (Ελλάδα)
Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από τις αγαπημένες ελληνικές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι από τα κατεξοχήν δημοφιλή γλυκίσματα της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Τα μελομακάρονα κατατάσσονται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.
Οι κουραμπιέδες, που ομορφαίνουν τις χριστουγεννιάτικες πιατέλες μας, είναι μικρά μπισκότα βουτυρωμένα, καλυμμένα με άχνη ζάχαρη και συχνά περιέχουν αμύγδαλο.
Christmas Pudding (Ηνωμένο Βασίλειο)
Πρόκειται για μια παραδοσιακή πουτίγκα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, και ρούμι ή μπράντι, που παρασκευάζεται αρκετές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και σερβίρεται ζεστή με σάλτσα βανίλιας ή κρέμα. Στην όψη θυμίζει κέικ με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Όμως, είναι μια ιδιαίτερη παρασκευή, που συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε στρογγυλό μεταλλικό σκεύος. Λόγω της προσθήκης αλκοόλ και ζάχαρης, η πουτίγκα μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Panettone (Ιταλία)
Το πανετόνε, είναι ίσως το πιο διάσημο γλυκό ψωμί. Πρόκειται για ένα αφράτο κέικ γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κεράσια) και συχνά αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μαρμελάδα. Είναι παραδοσιακό στην περιοχή του Μιλάνου και καταναλώνεται ευρέως στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές, όπως απλό ή με σοκολάτα.
Σερβίρεται σε σχήματα σφήνας, κάθετα κομμένη, συνοδευόμενη από γλυκά ζεστά ροφήματα ή γλυκό κρασί, όπως το Asti ή το Moscato d’Asti. Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, σερβίρεται με crema di mascarpone, μια κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά, μερικές φορές αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα, και συνήθως γλυκό λικέρ όπως το αμαρέτο. Εάν το μασκαρπόνε δεν είναι διαθέσιμο, το ζαμπαγιόνε χρησιμοποιείται μερικές φορές ως υποκατάστατο.
Stollen (Γερμανία)
Το Stollen είναι ένα γλυκό ψωμί με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, και μπαχαρικά, που καλύπτεται με ζάχαρη άχνη. Συχνά περιέχει και μαρμελάδα ή πάστα αμυγδάλου.
Struffoli (Ιταλία)
Πρόκειται για γλυκές μπάλες ζύμης που θυμίζουν λουκουμάδες αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Είναι τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό τους, ενώ αναμειγνύονται συνήθως με μέλι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Tα στρούφολι πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη ή μέλι και προσφέρονται τις γιορτές στην Ιταλία.
Risgrynsgröt (Σουηδία)
Το Risgrynsgröt, το παραδοσιακό σουηδικό ρυζόγαλο, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα στη Σουηδία. Με απλά υλικά όπως ρύζι, γάλα, κανέλα και λίγο βούτυρο, είναι μια κλασική επιλογή, πολύ κοντά στο ελληνικό ρυζόγαλο, που φέρνει τη γιορτινή θαλπωρή στο τραπέζι.
Pavlova (Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία)
Η πάβλοβα είναι ένα γλυκό με βάση την μαρέγκα, καλυμμένο με φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδιο, φράουλες, και βατόμουρα, ενώ γαρνίρεται και με σαντιγί. Είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό. Είναι πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αν και έχει αμφισβητούμενη προέλευση μεταξύ των δύο χωρών. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών και στα γεύματα.
Bûche de Noël (Γαλλία)
Είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό σε σχήμα κορμού, φτιαγμένο από σοκολατένιο παντεσπάνι και γέμιση βουτυρόκρεμας ή σοκολάτας, το οποίο είναι καλυμμένο και διακοσμημένο με γλάσο σοκολάτας και μοιάζει με κομμένο κούτσουρο. Η παράδοση του Bûche de Noël έχει ρίζες που χάνονται στον μύθο του Yule Log, όπου ένα ξύλο καίγονταν κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών για να φέρει τύχη και να κρατήσει μακριά τα κακά πνεύματα.
Leche Rizada και Turrón (Ισπανία)
Το Turrón, torró ή torrone είναι ένα μεσογειακό μαντολάτο, που συνήθως φτιάχνεται από μέλι, ζάχαρη και ασπράδι αυγού, με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και συνήθως διαμορφώνεται είτε σε ορθογώνιο δισκίο είτε σε στρογγυλό κέικ.
Το Leche Rizada είναι παραδοσιακό γλυκό με κρέμα και κανέλα, συχνά σερβίρεται στα ισπανικά σπίτια κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Gingerbread Cookies (ΗΠΑ και Βόρεια Ευρώπη)
Τα Gingerbread Cookies είναι μπισκότα με βάση το τζίντζερ, κανέλα, και γαρύφαλλο, τα οποία διακοσμούνται με γλάσο και χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν σπιτάκια ή άλλες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις.
Επίσης, μία από τις χαρακτηριστικές εορταστικές εικόνες είναι αυτή του «Μπισκοτάνθρωπου» (Gingerbread man). Η ανθρώπινη φιγούρα που μοιάζει με μικρού αγοριού παίρνει πολλές μορφές και μπορεί να γίνει μπισκότο, ζωγραφιά, στολίδι, παιχνίδι.
Το όνομα Gingerbread man το οφείλει στο αρωματικό τζίντζερ. Στη συνέχεια προστέθηκαν στη ζύμη κανέλα, μπαχαρικά και μέλι, που του έδωσαν εορταστική υπόσταση. Ο Μπισκοτάνθρωπος μπορεί να παραμείνει χωρίς διακόσμηση, αλλά η συνηθισμένη του παρουσία είναι αυτή με διακόσμηση από χρωματιστό γλάσο για τις λεπτομέρειες (κασκόλ, κουμπιά, μανίκια, μπατζάκια).
Kardemummakaka (Σουηδία)
Ένα κέικ αρωματισμένο με κάρδαμο, το οποίο είναι πολύ αγαπητό κατά τις γιορτές στην Σουηδία. Συχνά σερβίρεται με καφέ.
Punschroll (Σκανδιναβία)
Πρόκειται για ένα μικρό, κυλινδρικό γλυκό που φτιάχνεται από παντεσπάνι ή μπισκότα, τα οποία είναι αλεσμένα και αναμειγνύονται με πουνς (ένα σουηδικό αλκοολούχο ποτό) και συχνά ζάχαρη άχνη ή μαρμελάδα. Η γέμιση αυτή τυλίγεται σε ρολό και καλύπτεται με γλάσο ή σοκολάτα.
Pastéis de Nata (Πορτογαλία)
Το Pastel de nata είναι μια πορτογαλική τάρτα με κρέμα αυγών, προαιρετικά πασπαλισμένη με κανέλα. Εκτός Πορτογαλίας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και σε πρώην πορτογαλικές αποικίες. Ενώ είναι γνωστά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Πορτογαλία, τα μικρά κρεμώδη ταρτάκια φτιάχνονται και σε γιορτές, καθώς οι ντόπιο τα αγαπούν ιδιαιτέρως.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή