Για όσους διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, το γιαούρτι μπορεί να είναι μια ευέλικτη και θρεπτική επιλογή, αρκεί να το καταναλώνεται με σύνεση.
Γεμάτο με πρωτεΐνες και προβιοτικά, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στη στήριξη της υγείας του εντέρου. Αλλά δεν είναι όλα τα γιαούρτια κατάλληλα γι’ αυτό.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς το γιαούρτι επηρεάζει το ζάχαρο και επισημαίνει τους καλύτερους τύπους γιαουρτιού για τα άτομα με διαβήτη.
Πώς το γιαούρτι επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος
Το γιαούρτι περιέχει φυσικά σάκχαρα (λακτόζη) και υδατάνθρακες, που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI) και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη το καθιστούν μια έξυπνη επιλογή. εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.
Οφέλη του γιαουρτιού για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
- Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Προβιοτικά: Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
- Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: Το γιαούρτι έχει GI περίπου 35–50, που σημαίνει ότι προκαλεί πιο αργή, σταθερότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα με υψηλό GI.
Οι καλύτεροι τύποι γιαουρτιού για την μείωση του ζαχάρου
- Απλό ελληνικό γιαούρτι: Υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδατάνθρακες, είναι εξαιρετικό για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
- Ισλανδικό γιαούρτι (Skyr): Πιο κρεμώδες από το ελληνικό γιαούρτι, με παρόμοια ή ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
- Γιαούρτι με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά: Παρέχει προβιοτικά και πρωτεΐνες με λιγότερες θερμίδες.
- Γιαούρτια φυτικής προέλευσης (χωρίς ζάχαρη): Επιλογές όπως το γιαούρτι αμυγδάλου ή καρύδας είναι κατάλληλες για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, αλλά εξασφαλίζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Πώς να επιλέξετε γιαούρτι για τη διαχείριση του διαβήτη
- Διαβάστε την ετικέτα: Εστιάστε στους συνολικούς υδατάνθρακες, τα πρόσθετα σάκχαρα και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
- Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά: Αν και δεν επηρεάζουν άμεσα το σάκχαρο του αίματος, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες ή λιγούρες από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
- Συνδυάστε το γιαούρτι με φυτικές ίνες: Προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή μούρα για να ενισχύσετε τον κορεσμό και να σταθεροποιήσετε περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα.
- Έλεγχος μερίδας: Μείνετε σε μία μόνο μερίδα (περίπου 150–200 γραμμάρια) για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων.
Ο ρόλος του γιαουρτιού σε μια δίαιτα φιλική προς τον διαβήτη
Η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει:
- Βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης: Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών έχει συνδεθεί με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
- Διαχείριση βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη προάγει την πληρότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.
- Υγεία της καρδιάς: Τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.
Συχνές Ερωτήσεις
“Τι πρέπει να αποφεύγουν στο γιαούρτι τα άτομα με διαβήτη;”
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν τα “αρωματισμένα” γιαούρτια, αυτά με πρόσθετα σάκχαρα και άλλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Σύνοψη
Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική προς τον διαβήτη, όταν καταναλώνεται προσεκτικά. Επιλέξτε απλές, χωρίς ζάχαρη ποικιλίες, όπως το ελληνικό ή το ισλανδικό γιαούρτι για να μεγιστοποιήσετε την πρωτεΐνη και να ελαχιστοποιήσετε τα πρόσθετα σάκχαρα.
Πηγές: verywellhealth.com, healthline.com, medicalnewstoday.com
Πηγή