Τετάρτη , 5 Φεβρουάριος 2025

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός – Ποιοι πρέπει να τρώνε τακτικά & ποιοι όχι

Τα κόκκινα φασόλια συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά όσπρια.

Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του κυκλοφορικού και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή των ηλικιωμένων.

Τα κόκκινα φασόλια αποτελούν βασικό συστατικό της μεξικανικής κουζίνας (τσίλι κον κάρνε, μπουρίτος κ.α.).

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες είναι πολύ χορταστικά, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική τροφή αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας.

Πόσο υγιεινά είναι τα κόκκινα φασόλια;

Τα κόκκινα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, τα οποία υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου.

Όπως όλα τα όσπρια, είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή.

Μπορείτε να βρείτε κόκκινα φασόλια και σε κονσέρβα. Παρότι είναι βολική λύση όμως, καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς περιέχει επιπλέον αλάτι και συντηρητικά.

Αν πάντως επιλέγετε κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα, είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε για να φεύγει το πολύ αλάτι. Τα ξερά φασόλια, αν και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος, είναι πιο υγιεινή επιλογή επειδή δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα.

Παρά τα πολλά οφέλη για την υγεία, τα κόκκινα φασόλια δεν είναι κατάλληλα για όλους.

Όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να τα αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες.

Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα τρώτε με μέτρο και καλά μαγειρεμένα. Οι συνταγές με κόκκινα φασόλια συχνά περιλαμβάνουν μαντζουράνα, φύλλο δάφνης ή κύμινο. Αυτά τα μπαχαρικά βοηθούν στην πρόληψη του κοιλιακού φουσκώματος.

Πολλοί πιστεύουν ότι όλα τα είδη φασολιών έχουν την ίδια γεύση. Τα κόκκινα φασόλια έχουν έντονο χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση, ενώ τα κανονικά φασόλια (όπως τα λευκά) έχουν πιο ουδέτερη γεύση.

Οι διαφορές φαίνονται επίσης στη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών – τα κόκκινα φασόλια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Όσον αφορά τη μαγειρική χρήση, τα κόκκινα φασόλια είναι πιο κρεμώδη από τα κανονικά φασόλια. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για παχύρρευστα πιάτα, σε αντίθεση με τα λευκά φασόλια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε σούπες και βραστά.

Πώς μαγειρεύονται τα κόκκινα φασόλια;

Τα κόκκινα φασόλια είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ιδέες:

Chilli con carne: Κλασικό μεξικάνικο πιάτο με κιμά, ντομάτες και μπαχαρικά,

Σαλάτες: Τα φασόλια ταιριάζουν καλά με λαχανικά, ελαιόλαδο και βότανα,

Φασολάδα: Θρεπτική και θερμαντική, ιδανική για τις κρύες μέρες,

Ζυμαρικά με φασόλια: Υγιεινή συνταγή που μπορεί να αρωματιστεί με σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο,

Κεφτέδες από φασόλια: Μια χορτοφαγική επιλογή που είναι χορταστική και πλούσια σε πρωτεΐνες.

Τα ξηρά φασόλια προετοιμάζονται μουλιάζοντάς τα για τουλάχιστον 8 ώρες και στη συνέχεια βράζοντάς τα για 60-90 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε φύλλα δάφνης και μπαχάρι για να βελτιώσετε τη γεύση τους και την πέψη.


Πηγή