Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η αδυναμία στα γλυκά και η περιοδική κατανάλωση αναψυκτικών είναι μερικές από τις συνήθειες που δεν μπορούμε να… κρύψουμε από τον οδοντίατρο!
Τα δόντια μας όμως δεν αντανακλούν μόνο τις διατροφικές μας επιλογές. Η καταπόνηση του οργανισμού ή η δυσλειτουργίας ενός επιμέρους οργάνου μπορεί να πυροδοτήσουν αλλοιώσεις στην όψη των δοντιών ή στα ούλα.
Το ίδιο ισχύει και για τις διατροφικές διαταραχές. Εάν μάλιστα η διαταραχή δεν έχει γίνει αντιληπτή από το οικογενειακό ή το στενό περιβάλλον, όπως συμβαίνει συχνά στην περίπτωση των εφήβων, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την αντιμετώπισή της.
«Οι γονείς ίσως δεν γνωρίζουν ότι το παιδί τους πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή», αναφέρει ο Δρ Κιθ Λιμπού, από τον οργανισμό Delta Dental του Νιου Τζέρσεϊ, «όμως επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο μαζί. Εάν ο οδοντίατρος εντοπίσει σημάδια διατροφικής διαταραχής, μπορεί να κατευθύνει τους γονείς προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να ζητήσουν βοήθεια ή να παραπέμψει έναν ενήλικα σε ειδικό που αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή.»
Μερικές από τις πιο γνωστές και συχνές διαταραχές είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία (αδηφαγική διαταραχή). Ιδιαίτερα οι διαταραχές που περιλαμβάνουν συχνά επεισόδια εμετού προκαλούν εκτεταμένες βλάβες στα δόντια, καθώς τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν στο στόμα φθείρουν το σμάλτο. Η φθορά του σμάλτου είναι μη αναστρέψιμη, οπότε πρέπει να αποφευχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο ειδικός επισημαίνει ότι τα σημάδια διατροφικής διαταραχής στη στοματική κοιλότητα μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον οδοντίατρο. Μερικά από αυτά οφείλονται στην κακή διατροφή και άλλα στην επίδραση των οξέων. Τα βασικότερα είναι τα εξής:
– ευαισθησία δοντιών
– κατεστραμμένα, σχεδόν διάφανα δόντια
– κακοσμία στόματος
– έλκη στο στόμα
– ξηροστομία
– σκασμένα χείλη
– αιμορραγία των ούλων
Όπως ισχύει για κάθε πάθηση, ο έγκαιρος εντοπισμός των διατροφικών διαταραχών κρίνεται απαραίτητος ώστε να ξεκινήσει άμεσα η θεραπευτική διαδικασία και να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.
Πηγή: onmed.gr