Το ελληνικό γιαούρτι, ένα τρόφιμο ευρέως γνωστό για διατροφική του αξία, αναδείχθηκε ως μία από τις καλύτερες επιλογές για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
Σύμφωνα με τη δρ. Aditi Chhada, γαστρεντερολόγο από τη Gastroenterology Associates του Νιού Τζέρσεϊ, που μίλησε στο Eatingwell, αυτό το προϊόν δεν είναι μόνο μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχει επίσης προβιοτικά που ωφελούν άμεσα το μικροβίωμα του εντέρου.
Σύμφωνα με την ειδικό, το πεπτικό σύστημα δεν είναι υπεύθυνο μόνο για την επεξεργασία των τροφίμων, αλλά διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την προστασία από ασθένειες και τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί βασικό σύμμαχο στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, χάρη στο συνδυασμό πρωτεϊνών και ζωντανών βακτηρίων που προάγουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα.
Η επίδραση του ελληνικού γιαουρτιού στην υγεία του εντέρου
Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει περίπου 16 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 160 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, η πραγματική του αξία έγκειται στα οφέλη που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με την Chhada, περιέχει βιοενεργά πεπτίδια που δεν είναι μόνο αντιφλεγμονώδη, αλλά ενισχύουν επίσης την εντερική επένδυση. Αυτός ο φραγμός είναι θεμελιώδης για την αποτροπή της εισόδου βακτηρίων, ιών και τοξινών στον οργανισμό.

Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα, ένα οικοσύστημα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που επηρεάζουν την πέψη, την ανοσία και την ψυχική υγεία. Όπως εξήγησε η Chhada, αυτά τα ζωντανά βακτήρια βοηθούν στη μείωση της παρουσίας επιβλαβών μικροοργανισμών, προωθώντας ένα ισορροπημένο εντερικό περιβάλλον. Αυτή η ισορροπία δεν βελτιώνει μόνο την πέψη, αλλά ενισχύει επίσης τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία.
Προστασία του παχέος εντέρου και ανακούφιση από τη διάρροια
Τα προβιοτικά που υπάρχουν στο ελληνικό γιαούρτι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του παχέος εντέρου. Μόλις φτάσουν σε αυτό το τμήμα του εντέρου, ζυμώνουν τις διαιτητικές ίνες, γνωστές ως πρεβιοτικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως μπανάνες, σπαράγγια, κρεμμύδια και σκόρδο.
Αυτή η διαδικασία παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), ενώσεις που χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του εντερικού φραγμού σε βέλτιστες συνθήκες. Επιπλέον, τα SCFA έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για όσους αντιμετωπίζουν επεισόδια διάρροιας.
Σύμφωνα με τον David D. Clarke, γαστρεντερολόγο και αναπληρωτή κλινικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον, το γιαούρτι βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο, ειδικά αφού η διάρροια έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να ανακουφίσει τη διάρροια που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών.
Πως να διαλέξετε ελληνικό γιαούρτι
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην ετικέτα διατροφικών στοιχείων. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Toby Amidor, είναι σημαντικό να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν ζωντανά βακτήρια όπως Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium και Lactobacillus acidophilus. Επιπλέον, η σφραγίδα «Ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» εγγυάται ότι το γιαούρτι περιέχει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες ανά γραμμάριο, γεγονός που εξασφαλίζει την προβιοτική του αποτελεσματικότητα.
Πηγή